Ni råd for en trygg padletur i kajakk

Tenk sikkerhet når du padler. Skipsfører Pål Abrahamsen på RS «Klaveness Marine» i Oslofjorden møter mange kajakkpadlere på jobb og har vært med å reddet flere. Her er åtte sikkerhetstips for deg som skal på padletur.

 

  • Bekledning: Sørg for å kle deg etter årstiden. Bruk vanntett tørrdrakt med godt isolerende undertøy. Tynn tørrdrakt uten isolerende underlag gir falsk trygghet. Utenpå drakten anbefaler vi en padlevest, for eksempel RS Explorer Aktiv (se nederst på siden).

  • Kommunikasjonsutstyr: Sørg for å ha med VHF (vanntett) med flyteelement eller mobiltelefon (i vanntett pose) Det finnes også personlige nødpeilesendere som er små, men som gjør nytten på lengre turer. Kommunikasjonsutstyret må pakkes slik at det er tilgjengelig, helst i lomme eller festet til drakten.

  • Belysning: I skumring eller om natten er det viktig å synes. Jeg har selv opplevd å møte padlere som jeg har sett på radar men ikke visuelt. Dette kan være farlig, spesielt ved kryssing av led eller andre trafikkerte farvann. Bruk hodelykt eller strobe. Du kan også feste lys foran og bak på kajakkvesten din.

  • Selskap: Padle sammen med andre i formasjon. Dette gir større utslag på radar eller rent visuelt. Ha med nødvendig utstyr for å lense kajakken for å komme om bord igjen etter velt. Tren på dette. (Foto: Mads Henrik Randøy)

  • Padle nær land: Legg ruten langs land, slik at du kan svømme inn eller komme deg på tørt land om uhellet er ute. Ved kryssing av led eller større strekninger må nødvendig utstyr være på plass.

  • Vær synlig: Ha i bakhodet at det å padle i motlys (en solskinnsdag) gir liten eller ingen visuell referanse for lave båter eller vannscootere som kommer i din retning med solen i øynene. Regn ikke med at du blir sett.

  • Sjekk værmeldinga: Det er lett å bli overrasket dersom turen ikke er planlagt på forhånd.

  • En god huskeregel dersom du vurderer å legge ut på tur eller vente på bedre forhold: Er du i tvil – er du ikke i tvil.

  • Skaff en vimpel, gjerne med lanterne, som gjør deg synlig. Dette settet fra Railblaza koster en drøy tusenlapp, men det finnes rimeligere alternativer.

RS Explorer Aktiv – kajakkvest for barn og voksne:

Utviklet i tett samarbeid med mannskapene på redningsskøytene, og spesielt designet for aktivitet.

Konstruert for å gi størst mulig komfort, synlighet og sikkerhet på sjøen.

Har en kraftig signalfarge og markante refleksfelter.

Har feste for blinkende lys både foran og bak. Lysene kan kjøpes til som ekstrautstyr.

Med RS Explorer Aktiv er du mest mulig synlig til havs.

Du finner vestene i nettbutikken vår