Så fort brenner en båt ned

Har du sett èn båtbrann, begynner du garantert å tenke brannsikkerhet om bord. Har du skiftet batterier i brannvarsleren?

Båtbrann

Hvordan kan du forebygge båtbrann?

Hvert år brenner det i rundt 270 fritidsbåter. Sjekk våre råd for å forebygge båtbrann.

Elektronikk

 • Elektriske anlegg, koke- og varmeapparater må installeres og repareres av fagfolk.
 • Sjekk at elektriske apparater er i god stand og brukes på foreskrevet måte.
 • Apparater beregnet for innebruk må ikke brukes utendørs.
 • Sjekk det elektriske anlegget, både på 230 volt og 12 volt. Pass særlig på at ledninger ikke er skadet.

Brannslukningsutstyr

 • Røykvarsler bør være obligatorisk om bord i båter med overnattingsmuligheter. Test jevnlig og bytt batteri ved innledningen til båtsesongen.
 • Ha minst ett 2-kilos pulverapparat lett tilgjengelig for brannslukking. Større båter bør ha flere apparater. Vend apparatet opp-ned et par ganger i løpet av sesongen for å fordele pulveret, og sjekk at trykket er godt nok. Brannstasjonen kan sjekke apparatet for deg.
 • Fast montert brannslukningsanlegg med slukkegass i båter med innenbords motor. Anlegget kan fjernutløses eller være termisk operert. Slukkegassen fordeles direkte til utsatte steder i motorrom og tankrom, uten at lokket over motorrommet må åpnes.
 • Kunnskap. Sørg for at alle om bord vet hvor brannslukningsutstyret finnes og kan bruke det. For å unngå panikk ved brann er det viktig å ha tenkt gjennom hvordan en brann kan utvikle seg og hva du skal gjøre både når du er ute på sjøen og i gjestehavna.
 • Jevnlig vedlikehold er den beste forsikringen mot brann: Gå nøye igjennom båtens brennstoffanlegg hver vår. Skift ut slitte og dårlige deler.

Drivstoff, gass og andre ildsfarlige væsker

 • Ikke søl med bensin eller olje. Stopp motoren med en gang hvis du merker lekkasje. Stopp motoren og slukk sigaretter og åpen flamme når du skal fylle bensin eller olje. Steng alle utløp for bensin, gass eller olje når turen er avsluttet. Tøm eventuelle askebegre. Ildsfarlige væsker må oppbevares i godkjente kanner og sikres mot slingring. Redningsutstyr: Ved brann kan tanker eksplodere. Ha flytemidler og eventuelle redningsdrakter og redningsflåte klar til bruk. Vær forberedt på å forlate båten.
 • Luft ut motorrommet. Bruk nesen for å finne lekkasjer før hver tur og etter fylling av drivstoff. Kjør utsugingsvifte under bunkring og noen minutter etter.

Rop om hjelp og hopp

Hvis det verste skulle skje, og varmen tar ordentlig tak om bord, er det beste rådet: Rop om hjelp på VHF eller på mobilen, og gå i lettbåten. Det siste rådet betinger selvsagt at du har en letttbåt – noe som etter manges mening er nødvendig sikkerhetsutstyr.

Sikkerhetsutstyr mot båtbrann

Brannvarsler, brannslukningsapparat og rømningsvei er tre viktige foranstaltninger du bør tenke på. Sovelugarene skal ha alle tre.

Sjekk også ut hvilke andre alarmer du bør ha i båten.

Et pulverapparat for hånden, en brannvarsler med ferskt batteri  og rømningsvei er påkrevd i en sovelugar hvis du skal sove trygt. En liten brannvarsler kan, som på bildet, festes med selvklebende borrelås. I tillegg anbefales det å ha en varsler i hver av båtens lugarer.

Se vårt utvalg av brannsikringsprodukter i nettbutikken

Så fort får båten overtenning

Brannteppe til båten

Brannteppet egner seg spesielt godt til å legge over brennende gryter, gjenstander eller personer som har brann i klærne. Det er også godt egnet til å pakke seg inn i under evakuering.

Brannteppet er 120 x 120 cm. Det er laget av glassfibervev, som gjør det motstandsdyktig mot varme. Teppet leveres i rød stoffpose/veggholder og med norsk bruksanvisning.

Se utvalget i netttbutikken