7 enkle grep til et lengre liv – for deg og redningsvesten

Fjern utløsermekanismen, se etter slitasje og sjekk at lungen fungerer. Dette er noen av tiltakene du må gjøre for å sikre at redningsvestene fungerer – år etter år.

Redningsvestens levetid forlenges dersom du sørger for å ta service på den minst én gang i året. CO2-patronen må ikke byttes, men utløsermekanismen bør derimot skiftes ut hvert andre år.

Her kan du se hvor enkelt det er å vedlikeholde en oppblåsbar redningsvest, og samtidig sørge for at alle får en sikker ferd på sjøen.

Slik tar du årlig vedlikehold på vesten

Service på redningsvesten – steg for steg

  • Sjekk at det er grønn farge på både utløser og gasspartron-feltet på utløsermekanismen.

  • Skyll vesten i ferskvann, spesielt hvis den brukes i saltvann. Kommer det olje eller avfallsstoffer på vesten, kan den vaskes i såpevann. På automatiske modeller (som blåses opp av seg selv) er det viktig at du husker å fjerne utløsermekanismen (bildet) før du vasker vesten. La vesten tørke før den pakkes på nytt.

  • Sjekk CO 2 -patronen for korrosjon, og at hetten ikke er punktert eller merket av utløsersplinten.

  • Se etter tegn på slitasje. Kontroller bånd, sømmer og spenner. Sjekk at trekket er helt og ubeskadiget – kontrollér også at skrittstroppen(e) er på plass og fungerer.

  • Skru ut den vannaktiverte avfyringsmekanismen – sjekk at datostemplingen ikke utgår før om et år – sett inn mekanismen igjen og se at indikatorfeltet går fra rødt til grønt. Ved hyppig bruk skal utløsermekanismen skiftes årlig. Til fritidsbruk skal denne skiftes hvert tredje år.

  • Sjekk lungen ved å blåse opp vesten med munnstykket (bruk helst pumpe for å unngå fukt) og la den ligge i 24 timer. Dersom lungen lekker, eller blir skadet bør du levere inn vesten til godkjent serviceverksted. Prøv aldri å reparere vesten selv.  Er det tegn til stor slitasje eller hull må vesten kasseres.

  • Etter at du har gått gjennom punktene over, skriver du ned datoen for servicen på servicearket du finner i vesten. Pakk vesten igjen, som vist i videoen.

Har vesten din blitt utløst, betyr det ikke at den er «brukt opp».
Du må bare skifte patron og utløsermekanisme og pakke den på ny.

Slik pakker du redningsvesten