Redningsvest til barn

Hvilken vesttype skal du velge til barna? Her er våre råd.

Velg riktig redningsvest til barna dine

Nedtellingen til sommeren har begynt, og det å være på båttur er en av de mange herlige sommeropplevelsene som barna setter pris på. Og når man er i båten er det i sær en forholdsregel man må ta: Å bruke redningsvest. Redningsvester finnes i mange former og farger, og det er viktig å velge riktig type vest for at den skal fungere optimalt.

Hva bør barna bruke?

Barn som ikke kan svømme bør bruke redningsvest og ikke flytevest. Svømmedyktige barn KAN fra 25 kg bruke flytevest (50 N) og fra 18 kg kan de også bruke oppblåsbare vester for barn i vektkategorien over 18 kg. Vi anbefaler imidlertid å vente lengst mulig med å gi barn noe annet enn tradisjonell redningsvest med krage. De bør  som et minimum være svømmedyktige før de får automatisk oppblåsbar vest eller seilervest uten krage

– Det er viktig at foreldre påser at vester som barn benytter er i riktig vektklasse, passer til barnet, er i god stand og klar til bruk. Redningsselskapet anbefaler at foreldre øver sammen med barnet på selvberging med den aktuelle redningsvesten eller flytevesten, sier Kristin Wiig Sandnes som er leder for Redningsselskapets forebyggende arbeid.

Hvordan sikrer du barna i båt?

Sørg for at barna  har vesten på, er kjent med vesten og at den er i god stand og klar til bruk. På enkelte båttyper og særlig ved ferdsel i åpent farvann kan barnet klikkes fast i båten med line og karabinkrok for å unngå fall over bord.

Klassisk redningsvest

Den klassiske redningsvesten med signalfarge og krage har skrittstropp, synlig farge, refleks og gjerne sele og fløyte. Vesten har stor oppdrift (100N). Denne vesten gir god oppdrift og er trygg for ikke-svømmedyktige barn.  Man bør øve seg i vannet sammen med barna for å se hvordan vesten fungerer.  For eksempel bør man prøve å legge barnet på magen, for å sjekke om vesten vil snu barnet rundt.

Stor og hemmende
Minuset med denne vesten er at den kan oppleves hemmende når man skal bevege seg mye.

Kjøp den i vår nettbutikk

Oppblåsbar RS-redningsvest

RS-vestene er utstyrt med mange tilleggsegenskaper og fokus på god funksjonalitet. De er lette og oppblåsbare, designet for god bevegelighet og komfort når du er på sjøen. Nakkeparti i neopren gir optimal komfort.

Oppblåsbar vest anbefales ikke for små barn. Minimum høyde: 140 cm / over 40 kg

Kjøp den i rosa i vår nettbutikk

Kjøp den i forskjellige farger i vår nettbutikk

 

Seilervest

Seilervesten har mindre oppdrift (50N) enn de andre vestene. Den er lett og behagelig å ha på. Barnet må være svømmedyktig og trygg i vannet, og den skal kun brukes i beskyttet farvann, hvor hjelpen er nær. Vesten er smidig å ha på, og er ikke i veien for lek.

Ikke krage
Minuset ved seilervesten er at den ikke har krage, som gjør at det er mindre sjanse for at barnet snus med ansiktiet opp hvis han/hun besvimer i vannet. Den har heller ikke skrittstropp, og vesten kan krype litt oppover ørene.

Kjøp den i vår nettbutikk

Slik vedlikeholder du redningsvesten din

4 ting du bør vite om redningsvester

  • Det er påbudt med redningsvester i båter under åtte meter - når de er i fart.
  • I to av tre dødsulykker på sjøen har ikke de som omkommer brukt redningsvest.
  • En redningsvest øker sjansen for å overleve med 70 prosent om du faller i vannet.
  • Moderne redningsvester er ikke ukomfortable å ha på seg.