Skal du mer på sjøen i år? Hvis ikke; få båten på land. Nå starter høysesongen for båt- og motortyverier.

 • Erfaringsmessig venter mange båteiere til langt ut på høsten før båten tas i opplag. Og mørke båthavner uten vakthold blir dermed et yndet sted for båt-tyver.

  – Vår klare oppfordring til båteiere som ikke planlegger flere turer denne sesongen er å få opp båten så snart som mulig. Dette gjelder selvsagt ikke de mange tusen som gleder seg til hummerfiske, sier Jostein Tveide, daglig leder i Securmark.

  Artikkelen fortsetter under bildet

  Se flere tips hos Securmark

Ikke fortøy i baugkroken. Bruk heller en fortøyningspuller.

 • Ikke fortøy i baugkroken

  – Mange som bruker wire og hengelås for å låse båten til brygga eller krybba, benytter baugkroken på båten. Denne er ofte ikke herdet og derfor enkel å klippe av for tyver, sier Tveide.

  På flere mindre båter kan i tillegg baugkroken skrus av båten ved å løsne mutterne på innsiden av kroken.

  – Vi har flere eksempler på tyverier hvor baugkroken er klippet av, og vår anbefaling er å unngå dette, sier Tveide.

  Skulle båten bli stjålet ved at baugkroken klippes – og deretter komme til rette igjen, er det ofte en større jobb å montere ny baugkrok fordi den som regel er skjult fra innsiden.

  Tyverisikring
  – Det er ofte få og små grep som er nødvendig. Hvis båteiere investerer litt tid og litt penger i tyverisikring av både båt og motor, minsker sjansen for å bli frastjålet de fine dagene på sjøen, tipser Jostein Tveide.

  Mens flere velger profesjonelt opplag, noe som er Securmarks absolutte anbefaling, er det fortsatt mange som lagrer båt i hagen eller på tilhenger.

  – Vi kommer ikke utenom de klassiske forholdsreglene som er å gjøre arbeidsforholdene vanskeligere for tyvene. Med det mener vi å ikke plassere båten i et mørkt og avsidesliggende område. Husk å låse båten med FG-godkjente produkter og å ha jevnlig tilsyn, oppfordrer Jostein Tveide.

   

Tyverisikring - 10 tips

 • Planlegg hvor – og hvordan – du ønsker å låse båt og motor. Unngå å låse båten i baugkroken da denne er lett å klippe.

 • Sjekk at wire/kjetting og lås er i god stand. Bruk FG-godkjente produkter. Disse får du kjøpt de fleste steder du kjøper båtutstyr.

 • Ta bilder av båt og motor, fra ulike vinkler, utvendig og innvendig. Bildene er svært nyttig ved eventuell anmeldelse og etterlysning av båten. Vi anbefaler å ta nye bilder før hver sesong. Det er ofte enklere å ta gode bilder før båten sjøsettes.

 • Hvis du har mulighet: Velg en båtplass hvor det er organisert vakthold.

 • Merk båt og motor med FG-godkjent tyverimerkingssystem.

 • Advarselsmerker på båt og motor har stor preventiv effekt. Bytt ut slitte merker.

 • Gjør en vurdering av hva slags utstyr du har liggende i båten og hva du tar med deg hjem. Unngå å oppbevare kostbart og lett omsettelig utstyr synlig i båten.

 • Har du gjort oppgraderinger på båten i løpet av vinteren? Sjekk forsikringene dine og sørg for at også oppgraderingene dekkes.

 • Ha jevnlig tilsyn med båten og sjekk av låser og kjettinger.

 • Pass på nabobåten også! Mange tyverier kan unngås ved at alle i båthavna er oppmerksomme og følger med. Flere båthavner har god erfaring med å innføre tyverihemmende tiltak. Sjekk med din båthavn.