Synlighet til sjøs

Når mørket kommer snikende, er det viktig å være synlig til sjøs.

Synlighet er sikkerhet

Synlighet er kjempeviktig for at båtførere ser hvor de skal, og unngår kollisjoner. Men, det er også kjempeviktig for alle som ferdes på og ved sjøen, for å unngå ulykker. De som er mest utsatt for ulykker i mørket er de som ferdes i små båter eller kajakker o.l. Disse fartøyene ligger lavt i vannet, og uten synlig bekledning og andre virkemidler, er man nesten usynlig for andre.

Hva er synlighet?

Synlighet er flere ting. Det kan være lys, slik som lanterner på båten, eller sikkerhetslys på vesten. Synlighet handler også i stor grad om bekledning. Vester med refleks, knallfarger på hodeplagg eller overkropp, eller refleks du klistrer på hjelm og utstyr. En siste faktor, som mange ikke tenker på, er synlighet blant omgivelsene. Dårlig lys, tåke, ugunstig bakgrunn og sterkt motlys er noen av faktorer som svekker synligheten ute på sjøen.

Synlighet kan redde liv

Det er to måter synlighet kan redde liv på. Den første er at det er mindre risiko for ulykker og kollisjon ute på sjøen, fordi vi ser hverandre. Den andre måten er dersom ulykken er ute, så er det større sjanse for at du blir oppdaget dersom du er godt synlig. Det tar også mindre tid for redningstjenesten å finne deg, hvis du for eksempel har på deg en knall gul lue.

Ekspertens synlighetstips

RS Explorer Bli sett på sjøen

Våre RS Explorer vester er spesialdesignet i samarbeid med våre redningsmannskaper – for best mulig synlighet og sikkerhet til sjøs.​

  • De har en kraftig signalfarge og markante refleksfelter. Alt for at du skal kunne være mest mulig synlig til havs.
  • De nye RS Explorer-vestene finnes i to forskjellige varianter: Aktiv og fritid
  • Finnes for både voksne og barn
  • Med glidelås og skrittstropp
  • Godkjenning ISO 12402-5 50n
Kjøp RS Explorer

Når bør du tenke på synlighet?

Planleggingsfase

Hvis du som kajakkpadler, eller som en myk trafikant, planlegger en tur inne i fjorden der få båter kjører, er ikke synlighet veldig viktig. Men dersom du planlegger en tur til andre siden av fjorden, eller skal krysse et skipsled, blir synlighet veldig viktig. Da er du «i veien» for andre som bruker havet, og er nødt til å bli sett for å unngå en ulykke. Pass spesielt på om det er regn, tåke, motlys eller annet vær som kan påvirke synligheten din.

Seilas

Når du er ute på seilas er det viktig å se og bli sett på sjøen. Små tiltak, de valgene vi tar i valg av utstyr, kan gjøre enorm forskjell. For eksempel er det lurt å kle seg med knallfarger, og feste refleks på både vest og hjelm. Et flagg som stikker opp fra kajakken er også lurt. Vær oppmerksom på hva som skjer rundt deg, og bruk syn og hørsel godt for å navigere deg godt frem.

Ved en hendelse

Dersom du er uheldig, og ulykken skjer, er det viktig å tenke på hvordan du kan gjøre deg synlig om du ligger i vannet. Alle våre oppblåsbare vester er signalgule på innsiden, som er godt synlig i vannet. Refleks er også svært nyttig i en leteaksjon, og er lurt å ha på både seg selv og båten/kajakken. Et nødlys, eller hodelykt er også med på å øke synligheten.

Nyttige produkter i nettbutikken

Valgene vi tar i forbindelse med valg av utstyr, fargevalg og kvalitet på refleks kan gjøre enormt med forskjell. Det finnes mange gode produkter der ute, som kan bidra til økt synlighet og sikkerhet.

Oppblåsbar redningsvest

Riktig redningsvest er et av de viktigste tiltakene for god sikkerhet og synlighet. Alle våre vester er utviklet av vår egen fagavdeling og Hansen Protection. På innsiden har de signalgult stoff, som kommer frem dersom vesten blåser opp.

Kjøp oppblåsbar vest her

SOLAS reflekser

På sjøen foretrekker vi SOLAS godkjent refleks. På disse refleksene kan du se et lite solas hjul et eller annet sted i mønsteret. Det betyr at den har en spesifikk evne til å sende tilbake lys, i tillegg til at den tåler en hjuling og tåler saltvann godt.

Kjøp SOLAS refleks

Nødlys for vester og drakter

Vannaktiverende nødlys for drakter og vester. Tennes automatisk når det kommer i kontakt med vann. Lyset er SOLAS-godkjent. Alkalisk batteri-teknologi gir dette nødlyset en varighet på 60 timer – langt utover kravet som ligger på 8 timer.

Kjøp nødlys

Små tiltak gjør stor forskjell

Nå har du sjansen til å gjøre små tiltak spesifikt med tanke på synlighet. De tre prinsippene; knallfarger, refleks og aktive lyst, kan bidra til å redde liv.

Det handler ikke nødvendigvis om å ha på en knall gul caps hele tiden, men hva gjør du for å være synlig for andre – og ikke minst for de redningsetatene som er på vei til deg?

Er du registert i Småbåtregisteret?

Som medlem i Redningsselskapet, har du inkludert gratis registrering i Småbåtregisteret. Når båten er registrert i Småbåtregisteret, får vi opp informasjon om eier, båt og motor med en gang. Når vi vet hvem havaristen er, hjelper det oss i forberedelsene til et oppdrag

De skiltene du får til båten din er laget med kvalitetsrefleks, som er synlige på god avstand.

Registrer deg i Småbåtregisteret