Slik gjør du båten klar for vinterlagring

Denne artikkelen er levert av vår samarbeidspartner Jotun.

Tiden er her for vinterlagring

Høsten er her, og det er på tide å gjøre båten klar for vinterlagring.

Selv om mange helst vil få forberedelsene til vinterlagring ferdig fortest mulig, kan det lønne seg å bruke litt tid på vask og god beskyttelse av skroget for å gjøre vårpussen litt raskere og enklere. Smuss og forurensinger som blir stårende på båten gjennom vinteren blir vanskeligere å fjerne når våren kommer, enn om man tar det om høsten.

Hva er det da som bør gjøres på båter som tas på land for vinteren?

Bildet viser vask av skrog.

Løft og spyling

Båten løftes ut av vannet og spyles grunding med høytrykkspyler for å fjerne løst sittende slim og forurensinger.

Produkt fra Jotun som kan brukes ved klargjøring til vinterlagring av båten.

Vask av båt og motor

Vask båten grunding med BoatWash, blandes 1:50-1:100 med ferskvann. BoatWash kan også brukes på svært skitne flater, bland da med ferskvann i forholdet 1:20. Vask med svamp eller børste og skyll godt med ferskvann.  Motor vaskes gjennom å påføre ufortynnet BoatWash, la virke i 5-10 min og skyll med ferskvann. Bruk børste på svært skitne områder.

Produkt fra Jotun som kan brukes ved klargjøring til vinterlagring av båten.

Rens av vannlinje og fjerning av rur og alger

Bruk Waterline Cleaner for rens av vannlinje og fjerning av rur og alger. Waterline Cleaner er et kraftig rensemiddel basert på saltsyre som påføres med klut eller svamp. Kan også sprayes på med sprayflaske. La virke ca 5 min og skrubb med skurekost om nødvendig. Skyll meget godt med ferskvann. Husk å bruke verneutstyr!

Rengjør og beskytt skroget

For å beskytte skroget under vinterlagring og gjøre vårklargjøringen raskere og enklere er det lurt å bruke litt ekstra tid på rengjøring av skroget allerede nå i høst. Her kan du bruke Marine Rubbing hvis skroget  er svært skittent eller Marine Polish dersom gelcoaten fortsatt er i forholdsvis god stand.  Avslutt med å sette inn skroget med Hard Wax. Hvis du vil spare tid, bruker du kun Shiny for rengjøring og beskyttelse.

Rengjør og beskytt kalesjer og tekstiler om bord

Det kan også være lurt å se over kalesjer og andre tekstiler om bord. Kanskje fukt har resultert i jordslag på kalesjer, sprayhood, puter, redningsvester etc. Disse rengjøres med Textile Cleaner for normal vask, mens Mildew Remover effektivt fjerner eventuelt jordslag. Husk å la tekstilene tørke ordentlig før du impregnerer med Textile Watershield.

Tips for vinterlagring fra bladet Båtliv

 • Sjekk fortøyningene. Bytt slitte tau, sjakler og kauser – og regn med at fortøyningsfjærer av gummi kan ryke etter enn en sesong eller to. Det er også klokt å doble opp fortøyningene med ekstra tau, lagt med noen centimeter slark. En rull med billigtau kan virkelig redde dagen!
 • Det er en god idé å sette en tamp over lukene som ekstrasikring om håndrekkene eller beslag gjør dette mulig. Blåser en luke opp kan både andre luker og kalesjen ryke, for ikke å snakke om fuktskader og allment kaos. Legg en bit skumplast mellom tau og luke for å ta opp slark og beskytte glasset.
 • Tar du båten på land? Bestill opptak i god tid slik at du finner en dag som gir deg tid til å utføre nødvendig arbeid.
 • Skift motorolje/filter og ta enkel motorservice på båter som ligger på sjøen. Full høstservice med vinterkonservering og frostsikring er viktig for båter som tas på land, lær deg gjerne dette selv. Det er ikke nødvendigvis noen heksekunst, og du får verdifull motorkjennskap på kjøpet.
 • Vask og polér båten, spyl skroget straks den er på land. (se lista over) Timene du bruker på høstsjauen får du mangfoldig tilbake når vårpussen nærmer seg. Rens og impregnér gjerne kalesjen om den blir stående på.

InspectorCam

Bestselger!

Har du behov for å se hva som skjuler seg i kjølsvinet eller inspisere baksiden av instrumentpanelet? Med InspectorCam får du «øyner» på vanskelig tilgjengelige steder.

 • Sjekk med flytevekt at ferskvannskjølekretsen har korrekt frostvæskeinnhold. Tapp av ferskvannsanlegg og hell litt frostvæskeblandet vann i vask og toalett. Tøm og desinfisert vanntanker, husk å sette på lokket. Båter som ligger på land må også tømmes for saltvann i kjøle- og santitærsystemer, som så spyles rene med ferskvann. Husk frostvæskesikring!
 • Sjekk bruksanvisning for kokeapparat og varmeovn for korrekt vinterlagring.
 • Ta inn løse tekstiler og puter, elektronikk som ikke er fastmontert, samt kart og litteratur. Kanskje også fiskeutstyret trenger en overhaling?
 • Vask tauverk, for eksempel i en putevar som kjøres på 30 grader med mild såpe.
 • Full-lad batteriene og koble på en god vedlikeholdslader – eller lad opp batteriene med en vanlig lader med noen ukers mellomrom. Ligger båten på på sjø og mangler landstrøm bør motoren startes og kjøres forsiktig opp til driftsvarme med jevne mellomrom. Samtidig er det tid for å mosjonere lensepumpe og varmeapparater. Merk: Spør din motorleverandør angående rutiner for varmkjøring i vinteropplag.
 • Sjekk forsikringen. Durkdrevne kjeltringer er spesialister på å stjele motor og drev fra opplagsbåter.
 • Har du ti tommeltotter eller liten tid – men god råd? Vurder innendørslagring på et «båthotell», gjerne med motorservice og puss. Det svir i lommeboken, men kan bli langt rimeligere enn konsekvensene av manglende vinterklargjøring og ettersyn.

DSALT Saltfjerner

Nyhet i nettbutikken!

DSALT er en saltfjerner som svært effektivt og miljøvennlig fjerner salt, løser lett overflatesmuss, og legger igjen en usynlig korrosjonshemmende hinne. Produktet er biologisk nedbrytbart.

Tipsene er levert av: