Slik behandler du en nedkjølt person

Hva gjør du om du finner en kraftig nedkjølt person?

Førstehjelp ved hypotermi

Dette gjør du når du finner en sterkt nedkjølt person. Fagsjef Eirik Solheim Haugen på Redningsselskapets sjøredningsskole viser deg triksene.

Det er kaldt vann i Norge store deler av året, og kroppen vår tåler dårlig å bli nedkjølt. Reduseres kjernetemperaturen i kroppen med 3-4 grader, klarer du ikke lenger å ta vare på deg selv. Synker kroppstemperaturen med 6-7 grader, er det fare for ditt liv. I vanntemperaturer på 5 – 15̊C kan du overleve i mellom 45 minutter og fire timer, avhengig av omsten- dighetene. Man mister raskt muskelkraft i kaldt vann. Dessuten er det mange som dør av sjokk før de dør av nedkjøling.

Rundt 75 prosent av alle drukningsulykker i Norge skjer etter at en person faller i vannet fra land eller fra en båt. I et ikke-planlagt møte med kaldt vann, reagerer kroppen med kuldesjokk. Kunnskap om kaldt vann og kuldesjokk kan redde ditt og andres liv.  

Hva er kuldesjokk?
Faller du ut i vann som er 15 grader eller kaldere, får kroppen kuldesjokkPusten blir raskere og ukontrollert, enten du vil eller ikke. Det er farlig, særlig hvis du havner under vann og puster det inn i lungene. Kuldesjokk er en av de viktigste årsakene til at folk drukner.  

 

Hva gjør jeg om jeg havner i kaldt vann?

 1. Behold roen, og bekjemp ønsket om å plaske rundt!
 2. Len deg bakover, og flyt på ryggen med armer og bein i stjerneformasjon.
 3. Beveg armer og bein forsiktig om du trenger det for å holde deg flytende.
 4. Flyt til kuldesjokket har gitt seg, og du har kontroll på pusten din. Det tar fra 60 til 90 sekunder.
 5. Planlegg neste steg. Rop om hjelp, varsle på annet vis, eller svøm i trygghet om det er realistisk. Er du ved en båt eller et skjær, er det sannsynligvis lurest å holde seg der.

Dette skal du gjøre om du finner en person i vannet:

 • Få personen ut av vannet og kulden. Tenk egensikkerhet – det er vanskelig å hjelpe andre hvis du selv faller i vannet!

 • Forsikre deg om at personen er våken og puster normalt, bevisstløse legges i sideleie. Tilkall hjelp ved å ringe 1-1-3 eller ved å bruke maritim VHF-kanal 16.

 • Fjern våte klær, erstatt med tørre. Pass på å legge noe under pasienten slik at de ikke ligger med ryggen rett ned på et kaldt underlag.

 • Pasienter som skjelver/hutrer er de som er minst alvorlig nedkjølt. Vær oppmerksom på de som er rolige, sløve og ikke klager, da disse kan bli bevisstløse og få ufrie luftveier.

 • Mens du venter på hjelp, følg med vedkommendes pust. Dersom pasienten blir bevisstløs og ikke puster normalt, start hjerte-lunge-redning.

Husk dette:

 • Ikke gi personen alkohol.
 • Tilby varm, ikke-alkoholisk drikke med mindre han eller hun kaster opp.

2 smarte sikkerhetsprodukter fra vår nettbutikk:

 • Vanntett mobiletui – et must ombord i båten og kajakken. Full funksjonalitet under vann. Neopren armbånd slik at man kan benytte enheten i forbindelse med vannsport og svømming. Vakumteknologi = 100% vanntett.

  Kjøp i nettbutikk

 • OneUp – livredder i lommeformat. En bærbar livbøye som passer i tursekken, i håndvesken, på fisketur, i bilens hanskerom eller om bord i båten.

  Kjøp i nettbutikk

 • Førstehjelpspose til beredskap. Bidrar til at den skadde opprettholder kroppsvarmen. Utviklet av redningsteknisk ansvarlig i Redningsselskapet og Hansen Protection. 

  Kjøp i nettbutikk