Slik blir du kvitt båtlukta

Vond lukt i båten? Det kan skyldes flere ting. Drivstoff, mugg og toaletter er kilder til vond lukt om bord. Her er tipsene som funker. Vi skal også se på ozonbehandling av båt.

Tekst og foto: Trond J. Hansen

Det kan være mange kilder til lukt. Kanskje har noen røykt om bord, kanskje er det mat som er glemt igjen i kjøleskapet, rester av rekeskall eller fiskeslo på avveie. Kanskje har noen vært uforsiktig under filterbytte og sølt olje eller diesel, eller det har vært større lekkasjer. Det er dufter som gjør båten mindre trivelig å bo i. En båt med «båtlukt» vil dessuten ha redusert annenhåndsverdi. Vi skal se på hva som lager båtlukten, og hvordan bli kvitt den – eller unngå at den oppstår. For om man ikke fjerner opphavet til lukten, blir man ikke kvitt lukten permanent. Vi skal også se på ozonbehandling av båt.

Vanlige årsaker til "Båtlukt"

 • Olje og diesel Ligger det olje og diesel i motorrom eller kjøl, vil det lukte i hele båten. Spesielt ille kan det være om man har sølt diesel – enten ved påfylling eller når man har byttet filter.

  Tiltak: Det er viktig at motorrommet rengjøres jevnlig. Har man sølt med diesel, må det raskest mulig tørkes opp og motorrommet luftes godt. Legg noe under når du bytter filter. For eksempel en barnebleie.

 • Røyk

  Fortsatt er det noen som røyker om bord. Røyklukt fester seg i tekstiler og er vanskelig å få bort. Vi vil ikke moralisere, men i båt burde det være unødvendig å røyke inne.

  Tiltak:

  Eddik fjerner røyelukt, men ikke om interiøret er innrøykt. Sett ut skåler med eddik. Ved kraftig lukt anbefales ozonbehandling.

 • Dolukt

  Det er det sjeldent selve toalettet som er årsak til lukt-problemene. I alle fall så lenge toalettsystemet ikke er skadet eller lekk, og så lenge det er vedlikeholdt på riktig måte. Sjøvann, som pumpes inn i båttoalettet, inneholder organiske stoffer; alger, små levende eller døde organismer, salter og forurensing fra sjøvannet som begynner å råtne når det kommer i kontakt med luft. Det er denne prosessen som skaper den ubehagelige lukten som kan være vanskelig å bli kvitt. Tilbakeslag i doskålen er også en luktkilde.

  Tiltak:

  Jevnlig vedlikehold av toalett og septiktank med tilsetningsmidler, og rengjøring med eddik, kan holde uønskede lukter i sjakk. Ha jevnlig litt 35 prosent eddik i skålen og pump gjennom systemet. Det finnes også dispensere med sanitærveske som renser og desinfiserer sjøvannet som pumpes inn. Tankette og Purytec har slike systemer. (se illustrasjon under)

  Det danner seg gjerne avleiringer på toalettets tilbakeslagsventil (jokerventil), og da oppstår det tilbakeslag i skålen. Rengjør jokerventilen med eddik/sitronsyre eller bytt den ut. Om du skifter slanger må du sørge for å alltid bruke gasstette slanger, som blant annet hindrer ammoniakklukt som kommer fra urinen. Andre slanger er gjerne vanntette, men ikke lukttette. Også toalettslanger vil etter hvert lekke lukt og bør byttes etter 5–7 år. Kullfilter på septik kan også ta bort en del lukt.

 • Mugg Mugg er en av de store synderne og opphav til mye båtlukt. Mugg kommer som følge av fukt. Grenseverdien for mugg- og soppdannelse er på 70 prosent Relativ fuktighet (RF). Selv om sommeren kan det være vanskelig å komme under denne verdien, ikke minst i fuktig vær. Om våren og om høsten oppstår det lett kondens i båten. Når det er kaldt utenfor båten, i sjø og luft, så oppstår det kondens i møte med varm luft inne i båten. Da vil det ofte danne seg kondens mellom skrog og innredning. Det kan lett oppstå mugg- og soppdannelse på slike fuktige steder og skadene kan bli store. Likeledes oppstår det ofte kondens under madrassen. Har det først oppstått mugg (jordslag) i båten, kan det være vanskelig å få bort.

  Tiltak: Helst bør man ha avfukter hele året, men på grunn av kondensproblemene er det ekstra viktig med avfukter om våren og om høsten. Når båten er i opplag bør mest mulig av tekstiler og annet som samler fukt tas ut av båten. Eddik kan ta bort noe av lukten, men det må gjerne hardere skyts til. Som ozonbehandling. Da trenger man en ozongenerator.

 • EcoClean er et bra alternativ til eddik. Eco Clean åpner og forebygger tette toaletter uten å skade rørene eller naturen. Alle ingrediensene er biologiske og nedbrytbare. Denne får du kjøpt i vår nettbutikk.