Hjerte- og lungeredningens ABC

30 og 2 er tallene du må huske!

For hvert minutt som går uten at HLR startes, faller sjansen til å overleve med 7–10 %. Raskt igangsatt og godt utført HLR kan doble eller tredoble overlevelsen. Eirik Solheim Haugen er fagsjef ved Redningsselskapets sjøredningsskole i Horten.

I videoen over lærer han deg hvordan du skal utføre livreddende førstehjelp.

For hvert minutt som går uten at HLR startes, faller sjansen til å overleve med 7–10 %. Raskt igangsatt og godt utført HLR kan doble eller tredoble overlevelsen.

Eirik Solheim Haugen er fagsjef ved Redningsselskapets sjøredningsskole i Horten.

I videoen over lærer han deg hvordan du skal utføre livreddende førstehjelp.

Hjerte- og lungeredning - steg for steg

  • Sjekk om personen er våken. Rist i pasienten og forsøk å få kontakt gjennom rop.

  • Om pasienten ikke reagerer på tilrop og risting; finn ut om vedkommende puster ved å lytte etter pust og se om brystkassen beveger seg. Hvis pasienten puster skal du kontrollere pusten i ett minutt for så å legge pasienten i stabilt sideleie. Rint 113 og fortsett å kontrollere at pasienten puster. Dersom pasienten ikke puster må du iverksette hjerte- og lungeredning.

  • Skaff hjelp! Ring 113 og meld fra om hvem som ringer, hva det gjelder og hvor du befinner deg. Få gjerne andre til å ringe mens du starter hjerte- og lungeredning.

  • Plasser håndbaken midt mellom brystvortene og start hjertemassasje ved å gi 30 kompresjoner i hurtig takt. Ideelt sett skal du gi 100 kompresjoner i minuttet. Trykk fem til seks centimeter ned. Det er bedre å knekke et ribben enn at kompresjonene blir for forsiktige.

  • Åpne luftveiene ved å legge hodet godt bakover. Klyp sammen nesa og start innblåsninger.

  • Legg leppene over pasientens lepper og blås inn. Sjekk at brystkassen beveger seg. Slipp lufta ut før du blåser inn igjen.

  • Gå rett tilbake til brystkompresjoner igjen. Gi 30 kompresjoner og deretter to innblåsninger igjen. Dette blir tungt etterhvert, så bytt på jobben dersom det er andre personer tilstede. Hold på til hjelp kommer.