– Det kunne ikke ha blitt noe nærmere

Øystein så for seg det verste. At barna på to og et halvt, 10 og 13 år skulle vokse opp uten pappa. Skulle det virkelig ende slik?

Du rekker å tenke mye på 100 minutter. Det vet Øystein alt om, der han ligger hjelpeløs i vannet.

Kroppen blir rar. Det føles som han har vært i sjøen en evighet. Men han klarer fortsatt å klemme hunden inntil seg, slik at hun ikke klorer hull i redningsvesten hans.

Håpet blir mindre for hvert minutt. Øystein ser for seg barna som han er så glad i. Da han dro ut sov de, alle tre. Han ville ikke vekke dem for å fortelle at han skulle på fisketur.

Kommer han noen gang til å se dem igjen?

«En brottsjø kom og plutselig lå jeg i vannet»

ØYSTEIN WRIGHT

Det er jo sånt han gjør så ofte. Tar med seg hunden og fisker. Han elsker sjøen, har kjørt mer båt enn del fleste.

Som nittenåring seilte han over Atlanteren og kom ut for skikkelig uvær. Båten gikk nesten rundt. Øystein fikk seg en en skikkelig trøkk og brakk nesten ryggen. Han ble liggende strak i sju dager uten å kunne røre seg.

Den gangen gikk det bra.

Denne augustmorgenen driver Øystein med strømmen og fisker ved Tromøya utenfor Arendal. Han starter motoren, skal videre til neste fiskested. Vanligvis har han på dødmannsknappen. Men denne dagen blir det ikke slik.

Det er store dønninger på havet. Han nærmer seg et skjær og gasser på for å komme seg videre.

Tunge tanker. Øystein Wright fryktet han aldri fikk se barna Alexandra, Kamilla og kona Rometris David-Wright igjen. Melodi på to år er ikke med på bildet.

I det han svinger kommer en brottsjø og slår båten rundt. Plutselig ligger Øystein og hunden i sjøen.

Båten forsvinner. Han kan skimte den mellom de store dønningene som fører han opp og ned, opp og ned. Båten går i ring, farten er stor.

Når den kommer tilbake forsøker Øystein å hoppe opp på ripa, men uten hell. Propellen treffer kroppen hans. Gikk det bra, eller ble han skadet? Han vet ikke, det er vanskelig å kjenne etter i det kalde vannet.

«Jeg var ganske sikker på at det var sånn det skulle ende. Det er for trist å bli borte når ungene er så små»

ØYSTEIN WRIGHT

Hunden får panikk. Hun vil opp. Krafser med klørne oppover flyteelementene på den oppblåstbare redningsvesten til eieren sin. Får hun hull på den, kommer det til å gå galt.

Øystein tar bikkja på ryggen og holder henne hardt inntil seg. I det som skal bli 100 lange minutter.

Tankene tumler rundt. Er det ingen som oppdager den førerløse båten som kjører rundt og rundt? Tiden går, håpet blir mindre for hver dønning.

– Jeg var ganske sikker på at det var sånn det skulle ende. Det er for trist å bli borte når ungene er så små, forteller Øystein.

Alltid beredt. Magnar Opdal og de andre redningsmennene brukte et kvarter på å komme seg ut til Øystein med redningsskøyta «Inge Steensland».

– Går det bra? Etter halvannen time hører Øystein plutselig en stemme.

En kajakkpadler har sett båten fra land, ringt etter hjelp og padlet ut til Øystein. Da skjer alt på en gang. Han hører helikopter og ser redningsskøyta komme. Snart er han om bord i skøyta med tepper rundt seg.

Dette var ikke slutten likevel.

Inne på havna står ambulansen klar. Hunden får bli med redningsmennene på oppdrag resten av dagen, mens Øystein er på sykehuset. For mannskapet på redningsskøyta er dette en av de spesielle dagene.

– Det er en kjempefølelse å redde liv. Godfølelsen sitter i mange dager etterpå.

MAGNAR OPDAL, REDNINGSMANN

– Det er en kjempefølelse å redde liv. Godfølelsen sitter i mange dager etterpå,  forteller redningsmann Magnar.

At Øystein kan glede seg til sommerferien med barna er ingen selvfølge. Han hadde hellet på sin side. Det kunne gått så mye verre. Det vet han.

– Det var så nærme. Det kunne ikke ha blitt noe nærmere, sier han ettertenksomt.

– Uten redningsskøytene langs kysten hadde det vært utrolig mange tragedier. På grunn av dem er det mange familier som fortsatt har sine kjære sammen med seg.

Doner

Kontonummer: 5005.26.50000

Velg type …


For å kunne gi deg skattefradrag ber vi om at du oppgir ditt fulle fødselsnummer. Les mer om skattefradrag og hvorfor vi trenger fødselsnummeret ditt.

Redningsselskapet følger regelverk i forhold til behandling av personopplysninger for givere.

Jeg vil betale med …

(Registrering av navn på dette bidraget gjøres i etterkant.)