Skattejakten tar roret

18 mars 2017 −

Kristin Gjelsvik (30) og Cathrine Montero (26) har ingen erfaring med seilbåt, men 9. april legger de ut på tidenes seilas, fra Kristiansand til Honningsvåg og tilbake til Oslo. Seilasen filmes 24 timer i døgnet og publiseres på skattejakten.live.

I mars har Kristin og Cathrine gått på båtførerkurs hos Redningsselskapet og vært på RS Sjøredningsskolen der de har lært førstehjelp og vært med på brann- og flåteøvelser. De har også vært på VHF-kurs og øvd i simulator. Redningsselskapet er samarbeidspartner med Skattejakten, og står for kursing i forkant av seilasen. Redningsselskapet skal også bidra med sjøvettaktiviteter i flere havner under seilasen.

Under båtmessen Sjøen for alle på Lillestrøm 22. – 26. mars skal Cathrine snakke om å ta roret, mens Alex Rosén skal snakke om å slippe roret. Se program for messen her.

Tidligere i vinter snakket vi med Cathrine og Kristin om hvorfor de legger ut på denne turen.

Hvordan endte du opp i Skattejakten?

Kristin (K): Det har jeg faktisk lurt på selv noen ganger. Jeg trives ikke godt på havet og blir sjøsyk av å se på en båt.
Cathrine (C): Gaute Grøtta Grav, en god venn og kollega anbefalte meg til produsenten. Jeg trodde ikke mine egne ører da jeg fikk vite at jeg skal få oppleve Norges vakreste eventyr sett fra sjøsiden!

Hvorfor ville du bli med?

K: Jeg elsker vårt vakre, langstrakte land, men jeg har sett så altfor lite av det. Nå får jeg muligheten til å se noe av det aller flotteste, i tillegg til å overvinne frykten, utfordre meg selv, og lære å seile og manøvrere en båt.
C: Jeg elsker utfordringer og kaster meg gjerne ut i ukjent terreng. Dette er en opplevelse som fyller et stort spekter av mine interesser: Båt og sjøliv, filming og fysiske og psykiske utfordringer.

Har du noen erfaring med båt og sjø fra før?

K: Overhodet ikke, og det irriterer meg. Min stefar og bror er erfarne seilere, og har siden tidenes morgen prøvd å få meg med ut på sjøen.
 C: Jeg var mye på sjøen da jeg var yngre, faren min hadde en Johnson Krysser. Men bortsett fra dette har jeg lite erfaring med båt og seiling.

Er du sjøsterk?

K: Hehe, jeg ble sjøsyk bare av å være på båtmesse i Paris… På land! Det sier vel sitt.
C:
Jeg synes personlig at det er gøy når det er litt action på sjøen, for da blir man litt redd, pulsen stiger og man kjenner at man lever.

Dere skal «lete etter skatter», hva betyr det for deg?

K: Norge er en eneste stor skattekiste. Tenk så mye vakkert som finnes der ute, som altfor få har sett! En skatt kan jo være alt fra en opplevelse til en hverdagshelt. I tillegg til gode råvarer, en spennende plass eller vidunderlig natur.
C: Vi er altfor oppslukte av telefon, PC og nettbrett. Tenk så mange skjulte skatter det finnes i Norge, som aldri har kommet opp og frem i lyset i form av opplevelser, mennesker, natur, mat og lignende. Det at folket skal få være med å forme turen vår har stor betydning for meg og for programmet.

Hvordan forbereder du deg til turen?

K: Jeg er så heldig som har erfarne seilere i familien, som i tiden før avreise prøver å lære meg det de kan. De har en god del lure triks og tips på innerlommen.

C: Går det an å forberede seg til en sånn utrolig reise? Vi skal få en innføring i sikkerhet av Redningsselskapet, noe som står øverst på lista. Jeg har også begynt å lese til båtførerprøven.

Har du reist mye rundt i Norge før?

K: Jeg har reist en god del i Sør-Norge, men da i bil og ikke i båt. Min soleklare favorittplass i Norge er Rosendal, så jeg håper vi får tid til en tur innom denne vakre plassen.
C:
Med vondt hjerte må jeg innrømme at jeg ikke har reist mye rundt i Norge, men har vært litt i Lofoten. Jeg synes naturen og solnedgangen der er utrolig vakker, i tillegg synes jeg menneskene der er mye mer åpne enn på Østlandet. Favorittplassen min per dags dato er Gimsøya.

Hva tar du med deg av personlige eiendeler på turen?

K: Jeg skal jo både blogge og drive butikk når jeg er bortreist, og kommer til å ta med det utstyret som trengs. Her snakker vi Mac og kamera. Vi har ikke plass til så mye om bord, så det gjelder å pakke smart.
C:
Gitaren må med, jeg slapper godt av når jeg spiller gitar og synger. Jeg må nok få lurt med meg en yogamatte og noen manualer også. Dessverre så skammer jeg meg over krøllene mine, så rettetangen må også pakkes med (flaut).

Hvor godt kjenner du makkeren din?

K: Jeg kjenner henne ikke spesielt godt, men hun er lett å bli kjent med. Varm og god, og viser omsorg for dem rundt seg. Jeg kunne ikke reist på tur med en bedre person enn henne!
C:
Kjenner henne ikke veldig godt, men mitt inntrykk av Kristin er utrolig bra. Hun er fargerik, har god energi, er positiv og har gode verdier. Jeg ser veldig frem til å bli bedre kjent med denne sprudlende dama!

Har makkeren din noen irriterende sider som kan bli utfordrende på turen?

K: Hun kan være irriterende rastløs, hehe. Mens jeg liker å slumre på morgenkvisten, er hun en person som spretter opp og lager et spetakkel for at du skal komme deg opp av sengen.
C: Siden jeg ikke kjenner henne så godt, er det altfor tidlig å si. Hittil har hun én irriterende side, og det er at hun er morgengretten og slumrer. Det skal det bli slutt på under seilturen.

Hva tenker du er makkeren din sine beste sider, som du kan dra nytte av på denne type tur?

K: Cathrine er både aktiv og energisk og hopper i alt som kan virke skummelt. Det tror jeg kommer til å påvirke meg positivt. Hun er uredd og tøff, og en perfekt person for et prosjekt som dette.
C: Kristin er målretta og bestemt – egenskaper som drar turen i riktig retning. Utfordringer vil komme. Kjenner jeg henne rett, står hun med rak rygg og møter utfordringene med åpne armer. Hun er utadvendt, flink med mennesker og smiler alltid i møte med kjente og ukjente folk.