Miniportrett – Odd Arne Hermansen

27 juni 2016 −

Skipsfører på RS «Oscar Tybring IV», Odd Arne Hermansen var på oppdrag da maskinpasseren fikk klemt av deler av fingeren. Men problemløsere som de er fikk de både gjennomført oppdraget og sendt maskinpasseren på sykehus.

Kan du dele et av dine beste minner fra tiden i Redningsselskapet så langt?
Det vil samle seg mange gode minner gjennom årenes løp, men hvis jeg skal trekke frem et av de som jeg husker best er det da jeg fikk være med på å feire bursdagen til daværende generalsekretær Øyvind Stene. Det var et kjempehyggelig selskap.

Hva er det mest dramatiske du har vært med på?
Selv om vi forsøker å minimere risiko så godt det lar seg gjøre hender det at det kan bli dramatisk når vi er ute på oppdrag. Vi er problemløsere som skal løse et problem der og da og ofte med ganske tynt beslutningsgrunnlag. Ved et par tilfeller har jeg vært med på å få skadet personell om bord, noe som øker dramatikken betraktelig, særlig på en redningsskøyte med få besetningsmedlemmer. Det mest dramatiske var på «Ragni Berg» hvor maskinpasseren fikk klemt av seg deler av en finger. Vi klarte å fullføre oppdraget med hjelp fra både SeaKing redningshelikopter, Kystvakten, Kystradioen og en ferge. Maskinpasseren ble sendt til sykehus med SeaKing redningshelikopter, ferga ga oss midlertidig plass til å førtøye på fergeleiet, kystvakten bidro med mannskap slik at vi kunne slepe havaristen til sikker havn og kystradioen var kommunikasjonsleddet den ettermiddagen.

Har du et godt tips relatert til sjø- og båtliv?
Ha det gøy, båt og sjø er gøy.

Hvor ser du deg selv om 10 år?
Slik jeg ser det i dag håper jeg det fremdeles er bruk for meg på en redningsskøyte og at jeg har så bra helse at jeg er i stand til å utføre redningstjeneste. Frivilligtjenesten er også en mulighet.

Hva bruker du helst fritiden til?
På frivakten er familien førsteprioritet, det må de være når man har så mange helger og høytider, ettermiddager, kvelder og netter borte fra familien. I ukedagene når de andre er på skole og jobb så er jeg min egen sjef. Jeg har alltid likt å utforske, selv om det er hjembyen. Så jeg har oppdaget at det fins en masse sykkelveier og stier i Tromsø og Tromsømarka. Det er også mange veier som ikke er åpen for biltrafikk. Å se hjembyen fra sykkelsetet er en annen opplevelse enn fra bilsetet. Når det er helg er det god rekreasjon for meg å dra på camping, og særlig vintercamp, med bål og plenty med utetid og familietid.