Miniportrett – John Alfred Hustvedt

27 juni 2016 − Møt mannskapet

Frivillig på redningsskøyta «Sjømann» og primus motor for Sjøjakten – sommerens morsomste aktivitet for båtfolk i Rogaland.

Hva er ett av dine beste minner fra tiden i Redningsselskapet så langt?
– Det er kanskje ikke om bord på redningsskøyta, men på «Kontiki» eller Tangaroaflåten under Kontiki seilasen fra Stavern til Oslo i 2013. Det var en fantastisk tur i flott skjærgård og nydelig sommervær. Ellers er jo de aller fleste vaktene om bord i redningsskøyta «Sjømann» fylt med gode minner, noen fra oppdrag hvor vi har kunnet hjelpe båtfolk som har hatt behov for det. Takknemligheten som møter oss etter å ha hjulpet, er «betaling» god nok og motivasjon for frivillige timer om bord i redningsskøyta.

Hva er det mest dramatiske du har vært med på?
– Usikker på hvordan man skal rangere dramatikk, men det er kanskje en hendelse som i utgangspunktet var veldig kontrollert som jeg først i ettertid har skjønt dramatikken i. RS «Ryfylke» fungerte som sikringsfartøy under en hardværstest av redingsutstyr til store passasjerskip. Vi lå 10 timer i 4–6 meters bølger vest av Kvitsøy mens personell på et større skip testet evakuering til en stor redningsflåte for 200 mann.

Etter øvelsen, da vi skulle slepe flåten til land, fikk vi problemer på grunn av mye vind og ekstremt vindfang i en 200 pax flåte. Den slet seg gjentatte ganger og til slutt måtte vi gi den opp. Vi varslet posjektlederen om at vi ikke hadde flere fester og at vi måtte la flåten gå. På dette tidspunkt hadde vi også mistet radaren, og på grunn av skumring og dårlig vær, ga vi opp flåten og gikk mot land, mens prosjektleder i et større fartøy tok seg om bord i flåten for å forsøke å berge den.
Da vi var kommet et stykke mot land, fikk vi beskjed om å snu og komme så raskt som mulig tilbake. Flåten som hadde blåst rundt, var iferd med å gå i oppløsning med prosjektlederen om bord, fortsatt med 2–4 meter bølgehøyde og svarte natta. Vi gikk fort tilbake. Heldigvis kom radaren tilbake da vi var på vei ut igjen. Vel ute ved flåten fikk vi kontroll på situasjonen og fikk slept flåten til havn. Det å ha hatt folk fanget i den store flåten, opp ned i dette været, var nok mer dramatisk enn hva vi innså der og da, hvor vi var mest fokusert på å gjøre jobben.

Kan du dele et godt tips relatert til sjø- og båtliv?
– Det må være å bruke båten mer og dermed tilegne seg mer erfaring. Utforsk nye og ukjente steder i farvannet hjemme slik at du blir bedre kjent. Det er viktig både med hensyn til sikkerhet og for å være trygg på egne ferdigheter.

I sommer arrangerer vi i Redningsselsakpet Rogaland aktivitetskonkurransen Sjøjakten som er laget nettopp for å inspirere båtfolket til å bruke båten mer og for å øve mer på viktige ferdigheter. Ferdes du i båt på sjøen i Rogland i sommer, håper jeg du registrerer seg på www.sjojakten.no og deltar i konkurransen hvor du kan vinne flotte RS redningsvester hver uke. Hovedpremien er et spa opphold for to personer etter at konkurransen er avsluttet.

Mitt beste tips til båtfolket er altså å registrere seg som deltager i Sjøjakten og utfordre båtvenner til vennskapelig konkurranse om hvem som er den beste sjømannen eller sjøkvinnen i sommer. Sjøjakten er en skattejakt på sjøen hvor det blant annet dreier seg om å lete opp og finne 50 skattkister vi har gjemt i Ryfylke-skjærgården.

Hvor ser du deg selv om 10 år?
– Jeg tror nok at jeg fortsatt er engasjert i Redningssselskapets arbeid. Om 10 år har vi kanskje utviklet den plattformen Sjøjakten bygger på til en en mye bredere kommunikasjonsplattfom som gir interaksjon og kommunikasjon mellom båtfolk, Redningsslekskapet og andre som er opptatt av sikkerhet på sjøen. Ny teknologi åpner for mange spennende muligheter, og jeg vil veldig gjerne være del av å få utvikle nye og innovative konsepter på denne plattformen.

Hva bruker du helst fritiden til?
– Gitt at jeg årlig bruker mellom 500 og 600 timer på frivillig operativt arbeid for Redningsselskapet, er dette en stor del av min fritid. Men jeg (min samboer) har alltid et byggeprosjekt gående. Dessuten er jeg veldig glad i både å lage og spise mat. Jeg har to døtre og til høsten skal jeg faktisk bli bestefar for første gang, så det spørs om jeg ikke vil komme til å måtte endre litt på noen prioriteringer etterhvert.