Bli med bak kulissene i «Elias og Storegaps hemmelighet»

29 september 2017 − Nytt fra RS

Når Elias seiler inn på kinolerretene 6. oktober har han blitt tenåring, og er like godt utstyrt som Redningsselskapets råeste redningsskøyter. Vi har møtt produsent og animatører for å se hvordan filmen ble til.

Det er 20 år siden de daværende småbarnsfedrene Sigurd Slåttebrekk og Alf Knutsen fikk ideen til den lille redningsskøyta som resulterte i flere bøker, en teateroppsetning, TV-serier og to kinofilmer. Nå gleder de seg til at en ny generasjon barn skal få oppleve Elias på kino i «Elias og Storegaps hemmelighet».

– Etter en heriosk redningsaksjon som gjør Elias berømt langt utenfor Lillevik blir han forfremmet til tjeneste i storbyen. Her møter han en rekke utfordringer, og må dessuten løse en krimgåte. I tillegg blir det romantikk og masse humor, forteller Slåttebrekk, som er filmens produsent.

Dette skjer i den nye Elias-filmen

– Pimpet til storbytjeneste

Det er Qvisten Animation som står for animasjonen i den nye filmen. Det prisvinnende produksjonsselskapet har blant annet laget Knerten, dyrene i Hakkebakkeskogen og de nye Flåklypa-filmene. Slåttebrekk forteller at de ekte redningsskøytene har vært brukt som inspirasjon gjennom produksjonen.

– Med nye og krevende oppgaver i storbyen har Elias blitt «pimpet» og oppgradert slik at han står i stil med de nyeste og råeste redningsskøytene som f.eks. RS «Idar Ulstein».

Den gromme motorlyden har Elias fått fra opptak på RS «Kristian Gerhard Jebsen» i Egersund i sommer.

Vann er nødvendigvis viktig i filmen. Derfor dro regissører og animatørteam på studietur med redningsskøyta «Klaveness Marine» før animasjonsjobben startet i fjor høst. Her observerte de hvordan en redningsskøyte beveger seg i sjøen og hvordan vannet ser ut rundt den.

Som filmens vannmann er Raymond Kreppene ansvarlig for å få datasimulert vann til å se så ekte ut som mulig, uansett om det er flatt hav eller en hekksjø.

– Vann er komplekst. Det har mye kraft og bevegelse. Det er en enorm utfordring å få det til å se naturlig ut, sier han.

Først skaper Kreppene lavoppløselig simulering for å se at bevegelsene sitter som de skal. Deretter lages en høyoppløselig versjon og et eget lag med skum og vannsprøyt, som så settes sammen. Eksempelvis kan en god datamaskin bruke fem dager på å simulere et enkelt filmklipp med storm.

– Studieturen med redningsskøyta har hatt stor verdi for animatørene, det ser vi i det endelige resultatet, sier Slåttebrekk.

Prøvetur med redningsskøyta. For å få bevegelsene til Elias så naturlige som mulig dro filmcrewet på tur med en ekte redningsskøyte – RS «Klaveness Marine».

Nesten-drukning

Produsenten både håper og tror at den lille redningsskøyta og vennene hans nok en gang vil sjarmere store og små. Mens de minste gjerne kan se TV-seriene om Elias alene, bør den nye kinofilmen ses med voksne.

– Barna tåler at det er litt skumlere og litt mer action når de er sammen med foreldrene. Her blir det nok spenning og humor til at både eldre søsken og foreldre får en filmopplevelse, sier Slåttebrekk, som røper at Elias nesten drukner i den nye filmen.

Storyboard. Fire storyboardartister har brukt flere måneder på å tegne ut hele filmmanuset i 2D.  Neste steg er layout der kameraene settes opp og karakterene posisjoneres i settet. Animasjon. Karakterene får bevegelse og ansiktsuttrykk. Her lages det også en forhåndssimulering av bølgene, slik at animatørene vet omtrent hvordan vannet oppfører seg. Fjerde steg er render, der vannsimuleringen ferdigstilles, før klippet blir lyssatt og rendret ut. Neste siste trinn er comp, der lys og farger justeres og effekter, bakgrunner og andre tilleggselementer settes inn. Grade. Siste lys- og fargejustering gjøres når filmen er levert i sin helhet til etterarbeidshuset. Det gir filmen et ekstra løft og et helhetlig uttrykk.

Fra tegning til trailer

Eliasklubben er Redningsselskapets klubb for de aller minste.

Her lærer barna mer om havet og de som bor der, sjøvett og andre morsomme ting! Nå som Elias ruller på kino, er det er perfekt anledning til å melde inn barn eller barnebarn i vår populære klubb.

Få velkomstpakke med tøft og lærerikt innhold rett i postkassa, med hilsen fra selveste Elias

Trykk her for å se tilbudet