Redningsselskapets drukningsstatistikk

Redningsselskapet fører månedlig statistikk over drukninger i Norge. Drukningsstatistikken gir mer kunnskap om fatale drukningsulykker, og skal bidra til treffsikre og mer målrettede forebyggende tiltak.

Digital drukningsstatistikk

Over ser du statistikk for foregående måned og utviklingen fra 2017 og fram til i dag. Trykk på pilen i høyre hjørne nederst for å få opp drukningsstatistikken i fullformat. Statistikken har fire faner som du kan trykke på og velge enkelt-variabler: Statistikk pr måned, Utvikling over tid, Kommuner og Drukning og veitrafikk. 

Sju personer druknet i november

Fem menn og to kvinner omkom i drukningsulykker i november. Så langt i år har 76 personer druknet i Norge, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk.

På samme tidspunkt i fjor hadde 82 personer druknet. Det er dermed en nedgang på 8 % når en måned av 2021 gjenstår.

Tre av ulykkene i november skjedde etter fall fra land. I Stavanger ble en mann i 30-årene, funnet livløs i sjøen litt utenfor sentrum. En eldre kvinne ble funnet omkommet i sjøen på Nesodden, og en voksen kvinne ble funnet omkommet i Nidelva i Trondheim i slutten av måneden. Dødsårsak er foreløpig ikke fastslått. Så langt i år har 24 personer druknet etter fall fra land-ulykker.

Det var to drukningsulykker fra fritidsbåt i november. En mann i 60-årene, som ble meldt savnet da han ikke kom hjem fra hummerfiske rundt Rott i Sola kommune, ble funnet omkommet etter et søk over flere dager. I Askvoll kommune ble en mann i 70-årene funnet omkommet mellom en båt og et kaianlegg i Førdefjorden. 26 personer har druknet i forbindelse med bruk av fritidsbåt så langt i år.

En mann i 50-årene druknet etter en ulykke på isen på Jakobs Dam i Kongsberg. Det er den niende ulykken etter fall gjennom is i år.

En drukningsulykke er registrert under «annet»: En mann i 30-årene døde på sykehus etter at han forsøkte å redde et barn som falt i sjøen fra en molo på Karmøy. Barnet overlevde, etter å ha blitt reddet av årvåkne surfere.

85 % av de som har omkommet så langt i år er menn, 15 % er kvinner. Fire av de omkomne (5 %) var under 18 år.

Isvett og kuldesjokk

Kuldeperioden vi er inne i har ført til islagte vann og økende aktivitet på isen.

– Trygg ferdsel på isen forutsetter at du er godt forberedt. Skaff deg kunnskap, ta med sikkerhetsutstyr og vær sammen med andre. Selv om du er har sjekket isforholdene, råder vi alle til å ta med sikkerhetsutstyr som ispigger, kasteline og mobil i vanntett pose. Da kan du både berge deg selv og redde andre, sier Tanja Krangnes, fagleder for drukningsforebygging i Redningsselskapet.

Flere isvett-råd finner du her

Redningsselskapet er også opptatt av at alle skal vite hvordan kroppen reagerer på kaldt vann.

– Når vanntemperaturen er 15 grader eller kaldere får kroppen kuldesjokk. Du gisper ukontrollert og hyperventilerer, noe som gjør at du kan svelge mye vann og drukne raskt. Om du vet at kuldesjokket går over etter rundt ett minutt, er sjansen mindre for at du får panikk. Da kan du heller bruke energien på å få kontroll på pusten og holde deg flytende. Så kan du legge en plan for hvordan du skal berge deg selv, sier Krangnes.

Les mer om kuldesjokk her

Månedsstatistikken er foreløpig, og kan bli endret om det kommer frem ny informasjon. Siden pressemeldingen med oktoberstatistikk er to ulykker lagt til for oktober måned (begge fall fra land). 

Drukningsulykker i november

Voksne nordmenn er dårligst på å svømme i Skandinavia

En ny undersøkelse fra Redningsselskapet (RS) og Norges Svømmeforbund (NSF) har sett på nordmenns svømmeferdigheter og risikoforståelse rundt sjø og vann. Les pressemeldingen og se hele undersøkelsen her

I vår publiserte RS og NSF også en ny undersøkelse om norske tiåringers svømmeferdigheter.

Bli en livredder - ta vårt gratis digitale livredningskurs

Redningsselskapets digitale livredningskurs passer for ungdommer, foreldre og familier som vil ha en kort introduksjon til livredning.

Gjennom spill og videoer lærer du:

  • Å vurdere risiko rundt sjø og vann
  • Å gjenkjenne en drukningsulykke
  • Hva du gjør hvis du selv havner i vannet ved et uhell
  • Hvordan du kan redde andre på en trygg måte
  • Førstehjelp ved drukningsulykker

Kurset gir deg grunnleggende kunnskap som både gir økt vannglede og kan redde liv. Det tar bare 20 – 30 minutter å fullføre kurset.Når du har bestått den avsluttende quizen, får du diplom og tittelen Livredderaspirant.

Ta digitalt livredingskurs her

Drukning er ikke som på film

En drukning er ikke som på film, med rop om hjelp, plasking i vannet og veiving med armene. Se filmen og lær hvordan du oppdager at noen er i ferd med å drukne - det kan redde liv.

Slik redder du en som holder på å drukne

Drukningsstatistikk 2017 - 2019

Drukningsstatistikk 2020

Januar Mai September
Februar Juni Oktober
Mars Juli November
April August Desember (hele 2020)

Kontakt oss for å få drukningstall på kommunenivå fra 2017 til d.d.

Drukningsstatistikk 2019

Januar Mai September
Februar Juni Oktober
Mars Juli November
April August Desember

Rapporten for desember inneholder total-tallene for 2019.

Drukningsstatistikk 2018:

Januar Mai September
Februar Juni Oktober
Mars Juli November
April August Desember

Desember-statistikken inneholder også akkumulerte tall for hele 2018.

Drukningsstatistikk 2017:

Januar Mai September
Februar Juni Oktober
Mars Juli November
April August Desember

Drukningsstatistikk for 2017 – sammendrag

Redningsselskapet tok over Norsk Folkehjelps drukningsstatistikk fra januar 2017.

Drukningsulykker i 2021

65
Menn
11
Kvinner

Kontaktperson spørsmål om drukning