Redningsselskapets drukningsstatistikk

Redningsselskapet fører månedlig statistikk over drukninger i Norge. Drukningsstatistikken gir mer kunnskap om fatale drukningsulykker, og skal bidra til treffsikre og mer målrettede forebyggende tiltak.

Digital drukningsstatistikk

Over ser du statistikk for foregående måned og utviklingen fra 2017 og fram til i dag. Trykk på pilen i høyre hjørne nederst for å få opp drukningsstatistikken i fullformat. Statistikken har fire faner som du kan trykke på og velge enkelt-variabler: Statistikk pr måned, Utvikling over tid, Kommuner og Drukning og veitrafikk. 

57 personer har druknet hittil i år

Seks personer omkom i drukningsulykker i august, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk. Så langt i år har 57 personer druknet – det er en nedgang på 17 % fra i fjor.  

Reduksjonen skyldes i hovedsak færre drukningsulykker i mai og august.  

– Nedgangen er gledelig, og vi håper den vedvarer. I sommer har det vært økt fokus på drukningsforebyggende arbeid, blant annet gjennom «Hele Norge svømmer». Det kan ha bidratt til at flere tenker på egensikkerhet rundt vann og er mer oppmerksom på om andre får problemer i vannet. De siste månedene har det vært en rekke hendelser der liv har blitt reddet fordi noen i nærheten oppdaget drukningsulykkene i tide, sier Tanja Krangnes, fagleder for drukningsforebygging i Redningsselskapet.  

I august ga Hans Herman Horns stiftelse fem millioner i året over tre år til etableringen av en ny paraplyorganisasjon for aktører som jobber med drukningsforebygging. Tidligere finansminister og partileder i FrP Siv Jensen skal lede organisasjonen.  

– Det vil gi det drukningsforebyggende arbeidet i Norge et stort løft. Det trenger vi for å komme nærmere visjonen om at ingen skal drukne, sier Krangnes.  

Drukningsulykkene i august 

Tre av drukningsulykkene i august skjedde fra fritidsbåt. En mann i 70-årene ble funnet omkommet i Storsjøen i Rendalen i Innlandet etter en båttur. I Kvænangen i Troms og Finnmark omkom en mann i 50-årene etter å ha falt fra båten, mens en mann i 40-årene ble funnet omkommet i småbåthavna i Ulsteinvik i Møre og Romsdal.  

Tre personer omkom også etter fall fra land forrige måned. En mann i slutten av 40-årene druknet under en fisketur ved Helgåa i Verdal i Trøndelag. I Innlandet ble en mann i 70-årene funnet livløs i Vangsmjøse i Vang, og en savnet mann i 40-årene ble funnet druknet i Mesnaelva i Lillehammer siste dag i måneden. Saken etterforskes av politiet.  

Ulykker fra båt topper statistikken 

Så langt i år har 19 personer druknet fra fritidsbåter og to fra yrkesbåter. 14 personer har omkommet etter fall fra land, mens 10 drukningsulykker skjedde under bading. Åtte drukningsdødsfall skyldes fall gjennom isen, mens to personer druknet henholdsvis under dykking og etter at personbiler kjørte ut i sjø eller vann.  

88 % av de som har druknet er menn. Av de 57 omkomne var hele 61 % over 60 år. 5 % (tre personer) var under 18 år.  

Troms og Finnmark topper statistikken 

Ved utgangen av august har 11 personer har omkommet i drukningsulykker i Troms og Finnmark. Viken har ni registrerte drukningsdødsfall, mens det har vært åtte ulykker i Innlandet. Oslo har hatt én drukningsulykke.  

Om drukningsstatistikken
Statistikken er basert på medieovervåking av alle hendelser i sjø, elv, vann og basseng i Norge der personer enten omkommer, blir skadet eller overlever uten skade. Drukningsulykker der personen omkommer tas med i statistikken som publiseres her.  Hendelser der utfall ikke er kjent o.l. sjekkes fortløpende med politiet. Informasjon om båtulykker samkjøres med SjøfartsdirektoratetMånedstallene er foreløpige, og endres om det komme nye opplysninger om hendelsen

Drukninger i august og hittil i år

Voksne nordmenn er dårligst på å svømme i Skandinavia

En ny undersøkelse fra Redningsselskapet (RS) og Norges Svømmeforbund (NSF) har sett på nordmenns svømmeferdigheter og risikoforståelse rundt sjø og vann. Les pressemeldingen og se hele undersøkelsen her

I vår publiserte RS og NSF også en ny undersøkelse om norske tiåringers svømmeferdigheter.

Bli en livredder - ta vårt gratis digitale livredningskurs

Redningsselskapets digitale livredningskurs passer for ungdommer, foreldre og familier som vil ha en kort introduksjon til livredning.

Gjennom spill og videoer lærer du:

  • Å vurdere risiko rundt sjø og vann
  • Å gjenkjenne en drukningsulykke
  • Hva du gjør hvis du selv havner i vannet ved et uhell
  • Hvordan du kan redde andre på en trygg måte
  • Førstehjelp ved drukningsulykker

Kurset gir deg grunnleggende kunnskap som både gir økt vannglede og kan redde liv. Det tar bare 20 – 30 minutter å fullføre kurset.Når du har bestått den avsluttende quizen, får du diplom og tittelen Livredderaspirant.

Ta digitalt livredingskurs her

Drukning er ikke som på film

En drukning er ikke som på film, med rop om hjelp, plasking i vannet og veiving med armene. Se filmen og lær hvordan du oppdager at noen er i ferd med å drukne - det kan redde liv.

Slik redder du en som holder på å drukne

Drukningsstatistikk 2017 - 2019

Drukningsstatistikk 2020

Januar Mai September
Februar Juni Oktober
Mars Juli November
April August Desember (hele 2020)

Kontakt oss for å få drukningstall på kommunenivå fra 2017 til d.d.

Drukningsstatistikk 2019

Januar Mai September
Februar Juni Oktober
Mars Juli November
April August Desember

Rapporten for desember inneholder total-tallene for 2019.

Drukningsstatistikk 2018:

Januar Mai September
Februar Juni Oktober
Mars Juli November
April August Desember

Desember-statistikken inneholder også akkumulerte tall for hele 2018.

Drukningsstatistikk 2017:

Januar Mai September
Februar Juni Oktober
Mars Juli November
April August Desember

Drukningsstatistikk for 2017 – sammendrag

Redningsselskapet tok over Norsk Folkehjelps drukningsstatistikk fra januar 2017.

Drukningsulykker i 2021

50
Menn
7
Kvinner

Kontaktperson spørsmål om drukning