Redningsselskapets drukningsstatistikk

Redningsselskapet fører månedlig statistikk over drukninger i Norge. Drukningsstatistikken gir mer kunnskap om fatale drukningsulykker, og skal bidra til treffsikre og mer målrettede forebyggende tiltak.

Drukningstall for oktober 2020

Seks personer druknet i oktober

Fem voksne menn og en kvinne omkom i drukningsulykker i oktober, ifølge Redningsselskapets drukningsstatistikk. Så langt i år har 84 personer druknet, noe som er seks flere enn på samme tid i fjor.

Tre menn druknet i forbindelse med fiske fra fritidsbåt i oktober. En far og sønn i 80- og 60-årene druknet utenfor Egersund i Rogaland i forbindelse med hummerfiske. En krabbefisker i 30-årene ble funnet omkommet etter at båten hans ble observert tom i Sunnfjord i Vestland.

Tre personer omkom etter fall i sjøen fra land forrige måned. To av ulykkene skjedde i Vestfold og Telemark der en mann i 60-årene ble funnet på Svelvikstranda, og en eldre kvinne ble funnet i sjøen i Sandefjord sentrum. En mann i 20-årene har vært savnet i Aurland i Vestland siden 8. oktober, og er antatt omkommet etter å ha falt ned en skrent og ut i Sognefjorden.

Glatt og isete

Så langt i år er 51 prosent av drukningsulykkene relatert til fall fra land, og Redningsselskapet ber nå alle om å tenke på egen sikkerhet når de ferdes nær sjø og vann.

– Framover kan det være både sleipt og isete på kaikanten, sier leder for fagområdet drukning i Redningsselskapet Tanja Krangnes, som oppfordrer alle til å tenke gjennom hva de må gjøre om de havner i kaldt vann.

– I kaldt vann reagerer kroppen med kuldesjokk. Det betyr ukontrollert gisping og hyperventilering, noe som gjør at du kan svelge mye vann og drukne raskt. Å vite at kuldesjokket går over etter rundt ett minutt er viktig. Da unngår du panikk, og kan bruke energien på å få kontroll på pusten og holde deg flytende. Så kan du legge en plan for hvordan du skal berge deg selv, sier Krangnes.

Se hva du gjør om du havner i kaldt vann her

– Vi har også hatt drukningsulykker etter at personer har gått gjennom islagte vann i november de siste årene. Lær barna isvett, og vær sikker på at isen er 100 prosent sikker før du selv går utpå, oppfordrer Krangnes.

I tillegg til fall fra land har 27 prosent av årets drukningsdødsfall skjedd i forbindelse med bruk av fritidsbåt. 13 prosent druknet under bading. De resterende ulykkene er fordelt på dykking, fall gjennom isen og fra yrkesbåt.

 

Fylkesvis fordeling pr 31. oktober

Fylke 31.10.20 31.10.19
Viken 18 8
Vestland 12 10
Troms og Finnmark 9 6
Rogaland 9 13
Nordland 8 10
Vestfold og Telemark 7 5
Trøndelag 5 8
Møre og Romsdal 5 8
Innlandet 5 1
Agder 4 7
Oslo 2 1

 

Drukningsstatistikk pr måned 2020

Januar Mai September
Februar Juni Oktober
Mars Juli
April August

Kontakt oss for å få drukningstall på kommunenivå fra 2017 til d.d.

Drukning er ikke som på film

En drukning er ikke som på film, med rop om hjelp, plasking i vannet og veiving med armene. Se filmen og lær hvordan du oppdager at noen er i ferd med å drukne - det kan redde liv.

Slik redder du en som holder på å drukne

Drukningsstatistikk 2017 - 2019

Drukningsstatistikk 2019

Januar Mai September
Februar Juni Oktober
Mars Juli November
April August Desember

Rapporten for desember inneholder total-tallene for 2019.

Drukningsstatistikk 2018:

Januar Mai September
Februar Juni Oktober
Mars Juli November
April August Desember

Desember-statistikken inneholder også akkumulerte tall for hele 2018.

Drukningsstatistikk 2017:

Januar Mai September
Februar Juni Oktober
Mars Juli November
April August Desember

Drukningsstatistikk for 2017 – sammendrag

Redningsselskapet tok over Norsk Folkehjelps drukningsstatistikk fra januar 2017.

Drukninger 2020

71
Menn
13
Kvinner
Statistikken oppdateres rundt femte virkedag hver måned.

Kontaktperson spørsmål om drukning