Redningsselskapets drukningsstatistikk

Redningsselskapet fører månedlig statistikk over drukninger i Norge.

Drukningstall for april 2020

Sju personer druknet i april

Sju menn omkom i drukningsulykker i april, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk. Så langt i år har 17 menn og to kvinner, alle over 20 år, druknet. Det er to færre enn på samme tid i fjor.

Av de sju registrerte drukningsdødsfallene i april, skjedde fire etter fall fra land. En person druknet fra en fritidsbåt, mens en annen falt mellom en taubåt og en lekter. Den siste ble funnet etter å ha gått gjennom isen i forbindelse med isfiske. Den yngste omkomne i april var i 30-årene, mens den eldste var 90 år. Drukningene skjedde i Rogaland (2), Viken (2), Møre og Romsdal (1), Innlandet (1) og Vestland (1).

For to av drukningshendelsene avventes endelig obduksjonsrapport for å slå fast om drukning er dødsårsak. En av disse har vært savnet siden november i fjor, men ble funnet omkommet ved en elv i april.

Langhelger på og ved sjøen i mai

På grunn av koronapandemien kommer nordmenn til å være i Norge gjennom både Kristi himmelfartshelgen og pinsen. Blir været bra, forventet Redningsselskapet at mange vil være på og ved sjøen.

– Sjø, vann og elver gir muligheter for mange fine opplevelser og aktiviteter gjennom hele året i Norge. Samtidig kan vannet være farlig om man ikke tar forholdsregler, og passer på seg selv og andre, sier Tanja Krangnes, leder for fagområdet drukning i Redningsselskapet. 

Redningsselskapets drukningsstatistikk siste tre år viser at det i snitt drukner flere i mai enn i april.

– Mai byr på store regionale værforskjeller. Ser vi på drukningsstallene har det vært både ulykker i forbindelse med bading og at personer har gått gjennom isen i mai de siste tre årene, sier Krangnes, som minner om at det fremdeles er vinter i vannet selv om det er sommer i lufta.

I vår har mange nordmenn investert i alt fra kajakker til båter med overnattingsmuligheter. Redningsskøytene har allerede observert at flere bruker sjøen enn vanlig.

– Seks av ti drukningsulykker fra fritidsbåt skjedd mellom mai og august. Følg sjøvettreglene, og sørg for at du har kompetansen og ferdighetene de trenger enten du er ny eller erfaren i båt, sier Krangnes.

Drukningsulykker pr fylke januar – april 2020

Fylker januar – april Antall drukninger
Viken 5
Rogaland, Nordland 3
Innlandet, Vestland, Troms og Finnmark 2
Møre og Romsdal, Agder 1

 

Type drukningsulykker

Type ulykker januar – april Antall drukninger
Fall fra land/brygge 13
Fra fritidsbåt 2
Fra kajakk/kano 1
Fra yrkesbåt 1
Gjennom is 2

Seks av ti drukningsulykker skjer mellom mai og august, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk for perioden 2017-19.

Drukningsstatistikk 2020

Januar
Februar
Mars
April

Kontakt oss for å få drukningstall på kommunenivå fra 2017 til d.d.

Dette må du vite om kaldt vann

Rundt 75 prosent av alle drukningsulykker i Norge skjer etter at en person faller i vannet fra land eller fra en båt. I et ikke-planlagt møte med kaldt vann, reagerer kroppen med kuldesjokk. Kunnskap om kaldt vann og kuldesjokk kan redde ditt og andres liv.

Hva er kuldesjokk?
Faller du ut i vann som er 15 grader eller kaldere, får kroppen kuldesjokk. Pusten blir raskere og ukontrollert, enten du vil eller ikke. Det er farlig, særlig hvis du havner under vann og puster det inn i lungene. Kuldesjokk er en av de viktigste årsakene til at folk drukner.

Hva gjør jeg om jeg havner i kaldt vann?

  1. Behold roen, og bekjemp ønsket om å plaske rundt!
  2. Len deg bakover, og flyt på ryggen med armer og bein i stjerneformasjon.
  3. Beveg armer og bein forsiktig om du trenger det for å holde deg flytende.
  4. Flyt til kuldesjokket har gitt seg, og du har kontroll på pusten din. Det tar fra 60 til 90 sekunder.
  5. Planlegg neste steg. Rop om hjelp, varsle på annet vis, eller svøm i trygghet om det er realistisk. Er du ved en båt eller et skjær, er det sannsynligvis lurest å holde seg der.

Tenk gjennom dette på forhånd, og del kunnskapen med resten av familien!

Påvirker kaldt vann svømmeferdighetene?
Ja. Du kan ikke forvente å svømme like langt, fort og godt i kaldt vann som i et oppvarmet basseng. Selv om det tar tid før kroppstemperaturen synker, blir bein og armer raskt mye kaldere. Muskler og nervesystemet fungerer dårligere – og det går ut over svømmeferdighetene. Dette kan ta fra to til 15 minutter, avhengig av hvor kaldt vannet er.

Drukningsstatistikk pr måned for 2017 - 2019

Drukningsstatistikk 2019

Januar Mai September
Februar Juni Oktober
Mars Juli November
April August Desember

Rapporten for desember inneholder total-tallene for 2019.

Drukningsstatistikk 2018:

Januar Mai September
Februar Juni Oktober
Mars Juli November
April August Desember

Desember-statistikken inneholder også akkumulerte tall for hele 2018.

Drukningsstatistikk 2017:

Januar Mai September
Februar Juni Oktober
Mars Juli November
April August Desember

Drukningsstatistikk for 2017 – sammendrag

Redningsselskapet tok over Norsk Folkehjelps drukningsstatistikk fra januar 2017. Klikk på linken under for å se drukningsstatistikk fra 1988 – 2016.

Drukningsstatistikk før 2017 (Norsk Folkehjelp)

Drukninger 2020

17
Menn
2
Kvinner
Statistikken oppdateres rundt den 5. hver måned

Kontaktperson spørsmål om drukning