Redningsselskapets drukningsstatistikk

Redningsselskapet fører månedlig statistikk over drukninger i Norge. Drukningsstatistikken gir mer kunnskap om fatale drukningsulykker, og skal bidra til treffsikre og mer målrettede forebyggende tiltak.

Digital drukningsstatistikk

Over ser du statistikk for foregående måned og utviklingen fra 2017 og fram til i dag. Trykk på pilen i høyre hjørne nederst for å få opp drukningsstatistikken i fullformat. Statistikken har fire faner som du kan trykke på og velge enkelt-variabler: Statistikk pr måned, Utvikling over tid, Kommuner og Drukning og veitrafikk. 

Tre personer druknet i september

Tre personer omkom av drukning i september, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk. Så langt i år har 60 personer druknet i Norge.

På samme tidspunkt i fjor hadde 76 personer druknet i Norge. Så langt i år er det dermed 21 % færre drukningsulykker enn i 2020.

Alle de tre som druknet i september var menn. To av ulykkene skjedde etter fall fra land. En mann i 60-årene ble funnet omkommet ved Fjærholmen i Færder kommune i Vestfold og Telemark. En mann, også han i 60-årene, ble funnet i Store Åklungen i Nordmarka i Oslo.

Den tredje drukningsulykken skjedde i Troms og Finnmark fylke, der en eldre mann ble funnet livløs i en båthavn i Tromsdalen i Tromsø.

Så langt i år er hele 61 % av de omkomne i drukningsulykker 60 år eller eldre. Av alle som har druknet, er 88 % menn.

Troms og Finnmark har hatt 12 drukningsulykker fra januar til september. Ni personer har druknet i Viken, mens åtte personer har omkommet som følge av drukning i Innlandet. Møre og Romsdal, Oslo og Rogaland har færrest drukningsulykker så langt i 2021, med to i hvert fylke.

– Synlighet redder liv

Utover høsten synker temperaturen i vannet, og timene med godt dagslys blir færre og færre fram mot jul. 1. oktober er hummerfisket i gang, og mange kajakkpadlere bruker sjøen året rundt.

Redningsselskapet oppfordrer alle som skal ferdes på sjø og vann til å sørge for at de er godt synlige uansett vannaktivitet.

– Synlighet redder liv på to måter. For det første sørger synlighet for at alle brukere av sjøen ser hverandre, og unngår kollisjoner. Og om ulykken først er ute, sørger synlighet for at det blir enklere og raskere å finne deg for redningsskøytene og andre redningsressurser, sier Matt Skuse, fagekspert og direktør for RS Akademiet i Redningsselskapet.

Synlighet ikke bare viktig i dårlig lys eller når det er helt mørkt, men også i motlys. Matt Skuse i Redningsselskapet har tre enkle råd for hvordan du gjør deg godt synlig: Knallfarger, kvalitetsreflekser og aktivt lys.

– Knall oransje og knall gult vises spesielt godt på avstand. Reflekser på overkropp eller på hodeplagg gjør deg også ekstra synlig, og er særlig viktig for havkajakk-padlere. Refleksene bør være Solas-godkjente, sier Skuse.

 

Drukninger i september og hittil i år

Voksne nordmenn er dårligst på å svømme i Skandinavia

En ny undersøkelse fra Redningsselskapet (RS) og Norges Svømmeforbund (NSF) har sett på nordmenns svømmeferdigheter og risikoforståelse rundt sjø og vann. Les pressemeldingen og se hele undersøkelsen her

I vår publiserte RS og NSF også en ny undersøkelse om norske tiåringers svømmeferdigheter.

Bli en livredder - ta vårt gratis digitale livredningskurs

Redningsselskapets digitale livredningskurs passer for ungdommer, foreldre og familier som vil ha en kort introduksjon til livredning.

Gjennom spill og videoer lærer du:

  • Å vurdere risiko rundt sjø og vann
  • Å gjenkjenne en drukningsulykke
  • Hva du gjør hvis du selv havner i vannet ved et uhell
  • Hvordan du kan redde andre på en trygg måte
  • Førstehjelp ved drukningsulykker

Kurset gir deg grunnleggende kunnskap som både gir økt vannglede og kan redde liv. Det tar bare 20 – 30 minutter å fullføre kurset.Når du har bestått den avsluttende quizen, får du diplom og tittelen Livredderaspirant.

Ta digitalt livredingskurs her

Drukning er ikke som på film

En drukning er ikke som på film, med rop om hjelp, plasking i vannet og veiving med armene. Se filmen og lær hvordan du oppdager at noen er i ferd med å drukne - det kan redde liv.

Slik redder du en som holder på å drukne

Drukningsstatistikk 2017 - 2019

Drukningsstatistikk 2020

Januar Mai September
Februar Juni Oktober
Mars Juli November
April August Desember (hele 2020)

Kontakt oss for å få drukningstall på kommunenivå fra 2017 til d.d.

Drukningsstatistikk 2019

Januar Mai September
Februar Juni Oktober
Mars Juli November
April August Desember

Rapporten for desember inneholder total-tallene for 2019.

Drukningsstatistikk 2018:

Januar Mai September
Februar Juni Oktober
Mars Juli November
April August Desember

Desember-statistikken inneholder også akkumulerte tall for hele 2018.

Drukningsstatistikk 2017:

Januar Mai September
Februar Juni Oktober
Mars Juli November
April August Desember

Drukningsstatistikk for 2017 – sammendrag

Redningsselskapet tok over Norsk Folkehjelps drukningsstatistikk fra januar 2017.

Drukningsulykker i 2021

53
Menn
7
Kvinner

Kontaktperson spørsmål om drukning