Drukningsstatistikk

Redningsselskapet fører statistikk over drukninger i Norge.

Månedsoversikt 2017

Januar Mai September
Februar Juni Oktober
Mars Juli November
April August Desember

Redningsselskapet tok over Norsk Folkehjelps drukningsstatistikk fra januar 2017. Klikk på linken under for å gå til Norsk Folkehjelps sider. NF har ført drukningsstatistikk siden 1988.

Drukningsstatistikk før 2017

Kommentar til tallene

Flere drukninger enn trafikkdrepte 

Hittil i år har 77 mennesker mistet livet som følge av drukning mens 63 mennesker ble drept i veitrafikkulykker. Dermed kan 2018 bli det første året med flere drukningsdødsfall enn trafikkdrepte.

Redningsselskapet ber nå myndighetene trappe opp forebyggingsarbeidet og sette av midler til en nasjonal kampanje i neste års statsbudsjett. For å redusere antallet drukningsulykker mener Redningsselskapet kampanjen må nyttiggjøre seg av frivilligheten. Tusenvis av frivillige langs kysten kan mobiliseres gjennom praktiske aktiviteter, som for eksempel sjøredning, livredning og opplæring for folk som oppholder seg i og ved vann som brygger og strender.

– Forebygging av drukningsdødsfall er like viktig som trafikksikkerhet og vi ber derfor regjeringen og stortinget om å prioritere områdene på samme nivå i statsbudsjettet for neste år. Sommerens dystre drukningsstatistikk forteller oss at det er på høy tid med stor nasjonal kampanje med formål om å redusere antallet drukningsulykker, sier generalsekretær Rikke Lind.

Flere drukner i forbindelse med bading
Så langt i år har totalt 18 personer druknet i forbindelse med bading og av disse var 16 personer under 25 år. Fem av disse har skjedd i forbindelse med bading. Men det er også mange hendelser som går bra. Philip Brackenbury (12) fra Porsgrunn og Kristoffer Berglund (15) fra Mo i Rana fikk i går Redningsselskapets diplom for heltemodig og livreddende innsats på direkten i God morgen Norge på TV2. Philip reddet broren sin Alexander fra å drukne etter en stupeulykke i sommer. Kristoffer får utmerkelsen for å ha reddet en livløs fireåring fra å drukne under bading.

– Jeg er bare glad for å kunne hjelpe til og at alt gikk bra med den vesle gutten vi fikk opp av elva. Hendelsen viser hvor fort noe kan gå galt i vann og derfor er det så viktig at vi kan snakke om det, lære av det og forberede oss på at noe slikt kan skje, sier Kristoffer Berglund.

Drukninger så langt i 2018

0

Menn

0

Kvinner

Statistikken oppdateres cirka den 10. hver mnd. (sist oppdatert 18. september2018

Totalt antall drukninger fra 2007 til 2017. I 2017 druknet 82 menn og 12 kvinner.