Velger du å bli på fjorden, selv om termometeret lyser blått og frostrøyken ligger tett rundt båten? Her kommer noen gode råd om hvordan båtlivet kan leves på tross av at sommeren er langt unna i begge retninger.
Ingenting kan måle seg med hildringstimen en tidlig aprilmorgen, eller lilla solnedganger over høstblått hav i oktober. Roen du egentlig søkte da båten ble innkjøpt er her og nå. Lukten av sjø river sterkere i nesa. Du traver alene på bryggene. Havet er fritt for sommersummende skjærgårdsbøller, stillheten har senket seg over båtlivets gleder – nesten, i hvert fall…
Flere båteiere ser nå mulighetene til å forlenge båtsesongen med bedre planlegging og utstyr om bord. Stadig nye ting og tang kommer som gjør det komfortabelt å leve, selv om termometeret nærmer seg de blå, og frostrøyken står som en kuldegysning ut av kjeften en tidlig motlysmorgen.
Høsten og våren er årstider som preges av store temperatursvingninger her hjemme.
Mange veier til en vintervarm båt
-
OLJEVARMERE (luktfri parafin) kan benyttes i rom der du har god lufting. Billigere modeller til bruk i hus og hytter kan brukes, men egner seg kun når båten ligger stille. Fra 2000 kroner og oppover.
-
KATALYTOVNER OG INFRAVARME PÅ GASS: Disse er mest vanlig til hytteoppvarming, men kan være en økonomisk måte å varme opp båten på, så lenge du ligger rolig. Katalytovnene brenner med kun en liten pilotflamme og avgir konstant varme på 2900 Watt. Den blir aldri så overflatevarm at du brenner deg på den, og selges derfor som «den barne- og dyresikre ovnen». Mange har jo ofte begge med seg i en trang båt. OBS! God gjennomlufting er viktig.
-
EKSTRA GASSFLASKE Bruker du gass til oppvarming og matlaging, er det naturlig at det går med mye mer i den kalde sesongen. Det er kjedelig å gå tom midtveis. Husk at gassflasker skal oppbevares i egne rom, eller «containere» som kan kjøpes for cirka 500 kroner i båtutstyrsforretningene. OBS! Gass på vidvanke er farlig, og det er viktig at man tar sine forholdsregler om bord. Det finnes detektorer å få kjøpt. Like viktig er det at du sjekker ventiler og sammenkoblinger ofte. Gass er tyngre enn luft og vil ved lekkasje samle seg langs kjølen i båten. Der blir den vanskelig å oppdage – og det kan få katastrofale følger.
-
RØDSPRITBRENNER: Alternativ til gass og olje kan være å sette på rødspritbrennerne i pentryet for å varme opp cockpiten. Gode gamle Heat Pal gjør også nytten som varmekilde. For en tusenlapp skaffer du deg da både en varmekilde og et kokeapparat. Denne anbefales, fordi den er utstyrt med egen beskyttelseshette over selve brennerelementet. Bruker du spesialspriten Fin Fyr, brenner den renere enn med vanlig rødsprit. OBS! Åpen varme forbruker mye luft, så det er veldig viktig at du har tilgang på god gjennomlufting.
-
DIESEL-/LAMPEOLJEVARMERE MED VARMLUFT: Dette er den mest vanlige, og for så vidt en komfortabel måte å holde varmen på om bord. For flere av denne typen varmere kan støy være et problem. Det finnes varmere som kan plasseres i lukkede rom, langt fra kabinen, fordi de fungerer ut fra støvsugerprinsippet (Mikuni). Det vil si at de henter «frisk» luft utenfra i den ene enden og blåser varmt ut i den andre. Priser fra 5600 kroner.
-
MOBILE GASSOVER: kan flyttes fra innerom til uterom. Må alltid overvåkes, og stå på et underlag som tåler sterk strålevarme. Pris fra 600 kroner og oppover. Gass brenner tørt.