Redningsvest til de aller minste

Små barn kan også være med på båttur. Men husk at de må sikres godt med en god redningsvest.

Også spedbarn skal bruke vest når de er ute i båt.

Tidligere har det vært vanskelig å finne redningsvester som er velegnet for de aller yngste båtbrukerne, men nå finnes det flere vester som er spesielt beregnet på spedbarn. Det kan derimot være vanskelig for foreldrene å orientere seg i «veste-jungelen».

Vester for litt større barn

Det kanskje viktigste er at redningsvest ikke fritar foreldrene fra å holde barn som er i nærheten av vann under konstant oppsyn. Vesten gir ingen garanti for at barnet er trygt, selv om den definitivt øker tryggheten.

De fleste vestfabrikantene leverer nå vester beregnet for de aller minste. Alle vester som selges skal være 395 eller 396 godkjent etter EN-standard, og oppfylle krav til blant annet oppdrift og snukraft.

Ettersom smårollingene gjerne har bleie i tillegg til klær, skal vestene ha god snukraft. I tillegg til å holde familiens småfolk flytende om de skulle klare å krype over bord, skal vesten hurtig snu et spedbarn som faller på magen slik at det får luft. Det er viktig å merke seg at klær og ikke minst bleier har innvirkning på vestens snuegenskaper. I enkelte tilfeller vil en tørr bleie virke som et flyteelement i stumpen og dermed ha innvirkning på snuing av barnet om det faller i vannet.

Tester viser at det tar opptil 20 sekunder før bleien er fylt av vann og derved nøytraliseres som flyteelement. For øvrig er det sterk uenighet i fagmiljøene om hva slags tester som gir mest realistiske resultater. Det er også vesentlig at man ikke kjøper vest som barnet skal vokse i, vesten må sitte tett og godt for å fungere optimalt.

Større barn og seilervest
Når barna blir større vil de gjerne bli kvitt den irriterende kraven som er i veien hele tiden. En seilervest eller en automatisk oppblåsbar redningsvest kan være en god løsning. Vi anbefaler å vente med å kjøpe seilervest eller automatisk vest frem til barnet kan svømme. En automatisk oppblåsbar redningsvest snur deg riktig vei når den blåses opp. Men denne vesten krever vedlikehold årlig. En seilervest holder barnet flytende, men snur ikke barnet riktig vei, noe som kan være forskjellen på liv og død. En riktig vedlikeholdt oppblåsbar redningsvest kan derfor være et bra alternativ når de større barna vil ut av de orange noe ukomfortable redningsvestene.

Kjøp Elias-vesten i vår nettbutikk

Tre trygge vester for småfolk

 • Elias Baby Redningsvest fra Regatta passer for barn mellom 5 og 15 kilo. Den har gode flyteegenskaper i lett materiale. Vesten ble best i test i Foreldre og barn nr. 6-2012. Prisen ligger på cirka 449 kroner.

 • Redningsvesten BabySafe fra Helly Hansen har bleieholder som gjør at barnet ikke flyter opp med rumpa, men snur seg i vannet. Baby Safe er produsert i et mykt materiale, har belte i livet, høy krage med refleks, snøring nederst og to skrittstropper. Passer for barn mellom 5 og 15 kilo. Prisen er cirka 349 kroner.

 • Baltic Bambi skal passe for barn helt ned til tre kilo. Babyvesten har gode snuegenskaper, kraftig glidelås, samt mage og skrittbelte med hurtigspenne. I tillegg har den stor krave som beskytter hodet med myk fleeceforet nakke. Testet og godkjent for barn med bleie, men med noe dårligere snuevne enn de to overstående. Vesten koster cirka 495 kroner.

4 ting du bør vite om redningsvester

 • Det er påbudt med redningsvester i båter under åtte meter - mens de er i fart.
 • I to av tre dødsulykker på sjøen har ikke de som omkommer brukt redningsvest.
 • En redningsvest øker sjansen for å overleve med 70 prosent om du faller i vannet.
 • Moderne redningsvester er ikke ukomfortable å ha på seg.

Vesten skal snu barnet

En godkjent redningsvest skal snu personene i vannet, slik denne videoen demonstrerer.

Trygg med vest

 • Redningsvesten kan ikke svømme for deg. Lær barnet å svømme!
 • Redningsvesten er ingen barnevakt. Forlat aldri barnet alene selv om det har på seg vest.
 • Velg riktig størrelse i forhold til barnets vekt og størrelse. Ta tak i vesten ved skuldrene og løft. Barnets hake og ører skal ikke gli gjennom halsåpningen.
 • Lær barnet å flyte med vesten i vannet
 • Vask vesten i ferskvann etter bruk i saltvann, og oppbevar den på et tørt sted.
 • Vær et forbilde- bruk flyteplagg så lenge du er i båt.

Elias-vesten har «bleie» som skrittsnor, noe som gjør den mer behagelig å ha på. Den store kraven gjør at barnet snus i vannet.