Hopp til innhold

10 tips til baby i båt

Nyt båtlivet til det fulleste sammen med hele familien. Her er våre beste tips hvis du skal ha med baby i båt.

Lyst til å ha med baby i båt?

Hva er vel koseligere enn å nyte båtlivet med hele familien? Dersom du har vært så heldig og fått et nytt tilskudd til familien, sitter du kanskje med en del spørsmål om hvordan det er å ha med en baby i båt. Det er selvfølgelig noen ting som skal tenkes på. De er små og skjøre, og krever ofte mye oppmerksomhet fra foreldre. Vi har samlet våre beste tips for at du skal få en behagelig tur med en baby ombord!


1. Redningsvest for småfolk

De fleste vestfabrikantene leverer nå vester beregnet for de aller minste. Alle vester som selges skal være 395 eller 396 godkjent etter EN-standard, og oppfylle krav til blant annet oppdrift og snukraft. Ettersom smårollingene gjerne har bleie i tillegg til klær, skal vestene ha god snukraft. I tillegg til å holde familiens småfolk flytende om de skulle klare å krype over bord, skal vesten hurtig snu et spedbarn som faller på magen slik at det får luft. Det er viktig å merke seg at klær og ikke minst bleier har innvirkning på vestens snuegenskaper. I enkelte tilfeller vil en tørr bleie virke som et flyteelement i stumpen og dermed ha innvirkning på snuing av barnet om det faller i vannet.

Tester viser at det tar opptil 20 sekunder før bleien er fylt av vann og derved nøytraliseres som flyteelement. For øvrig er det sterk uenighet i fagmiljøene om hva slags tester som gir mest realistiske resultater. Det er også vesentlig at man ikke kjøper vest som barnet skal vokse i, vesten må sitte tett og godt for å fungere optimalt.


Bildet viser små barn med elias-vest

2. Hensyn til vær og vind

Norge er et land med mye vær, som kan skifte raskt. En baby er ikke rustet like godt for ulike type vær, så det er lurt å være forberedt for alt.

Sola er ekstra sterk til sjøs, selv på overskyet dager. Små barn har tynnere hud, og mindre pigment, enn voksne, og blir derfor ekstra fort solbrente. For mye sol kan faktisk skade de øverste hudlagene hos en baby, så det er veldig viktig med god solbeskyttelse. Husk å alltid smøre godt med solkrem, med høy faktor. En solhatt, solbriller og parasoll er veldig lurt å ha med på turen. Pass på å alltid ha skygge tilgjengelig, en baby trenger gjerne fullstendig skygge på de sterkeste soldagene.

Selv om sola skinner, kan det bli kaldt på båttur, spesielt dersom det er mye vind. Mye trekk er ikke bra for de små ombord, da dette kan være veldig kaldt. Mye vind i ansikt kan også føre til at de ikke klarer å trekke pusten. Pass på å alltid ha et sted som er i le for vinden, og ha med godt med tepper og ekstra klær.


Bildet viser hvordan man kan sikre en baby i båt

3. Sikre barn i båt

Noe mange foreldre ser på som en utfordring når det kommer til baby i båt, er hvordan best mulig sikre dem ombord. Båten er ikke bygd med barneseter, så her må man finne nye løsninger.

Mange syns det fungerer bra å ta bilstolen og feste den i båten. Her ligger barnet godt, og kan også ligge med vesten på. Den ska dog ikke ligge for lenge her, da det kan være dårlig for rygg og nakke. En annen mulighet er å ta baggen fra vogna over i båten. Her får babyen ligge flatt, men her blir det ekstra viktig å passe på sjøforholdene. Både bilstol og bag er kjekt å ha med uansett, til av og på stigning av båten.

Når barnet blir eldre kan det være fint å skaffe et sykkelsete som festes på båten. Her kan barnet se og oppleve sjøen, og sitter godt og trygt festet. Litt eldre barn har en tendens til å være mer urolige enn en baby, så å la de få oppleve sjøen fra et sykkelsete er en fin måte å holde kontrollen på.

Selv om barnet er sikret i et sete, er det viktig at en voksen alltid har et øye til dem. Det kan fort skje uforutsette hendelser, der barnet ikke sier ifra.


4. Start i det små

For en baby er hele verden klar for å oppleves, men det er viktig å ikke bite over for mye på en gang. Mange nye inntrykk blir fort slitsomt for en liten kropp, og det er også uvant å være på noe annet enn fastland. Start derfor smått med båtturer, gjerne bare en kort runde i fjorden til å starte med. Det kan være fint å ha trent litt med redningsvesten i forkant, i basseng eller badekar. Gjør babyen kjent med følelsen av å være på vannet, både med bølger og fart. Vent med langturene frem til du merker at babyen er komfortabel med både vest og båt.

Når dere skal ut på lengre turer, er det viktigste å planlegge etter babyens behov. Ta hensyn til søvn og matpauser, og sett av tid til gode pauser. Det kan være lurt å ta det meste av kjøringen mens babyen sover.


Bildet viser en mor med barn ombord i en båt.

5. Tenk sikkerhet – alltid

Selv om en baby er relativt lett å ha med å gjøre, tar det ikke lang tid før de blir gamle nok til å utforske og krabbe rundt. Redningsvest skal alltid være på, både i båt, men også på brygge/sjøkanten. Det kan være lurt å gjøre båten ekstra baby-sikker, ved hjelp av netting/tau langs sidene av båten. Dersom dere skal sove i båten er det lurt å lage en egen sengeplass til babyen, der den ikke kan falle eller krabbe ut.

Når krabaten blir eldre og begynner å bevege seg rundt i båten, kan det være fint å ha sikkerhetsline. Den kan for eksempel festes bak på redningsvesten, og den hjelper at barnet holder en trygg avstand fra vannet. Men, det viktigste er å holde et godt øye til barnet, til enhver tid.


6. Tilpass båten

Som nevnt er det lurt å sikre båten med sikkerhetsnett, men det finnes flere måter det er mulig å sikre båten på for små barn. Det kan for eksempel være lurt å bygge en barneseng inne i kabinen. Her kan babyen både leke og slappe av, og er perfekt når de trenger en pause fra sol og vind. En barneseng i kabinen kan for eksempel bli sagd til av en gammel sprinkelseng.

Pass på at skarpe kanter blir beskyttet. Babyer som nettopp har lært seg å krabbe eller gå er ekstra ustabile på sjøen, og kan fort falle. Skarpe eller farlige gjenstander bør fjernes, eller lagt et trygt sted utilgjengelig for barn. Kan også være lurt å barnesikre gass, gassanlegg og andre knapper og spaker som kan bli nådd av barn.


7. Livredning

Selv om båten er sikret og foreldre følger med, kan det alltid skje uhell. Babyer og små barn kan falle over bord, og i verste tilfelle slutte å puste. Derfor er det er viktig at de voksne lærer seg livredning på barn før en tur i båt.

For barn under ett år: 

  • Start med fem innblåsninger (dekk både munn og nese hos barnet med egen munn)
  • Utfør 30 brystkompresjoner mellom brystene med to fingre
  • Utfør to innblåsninger (en munnfull er tilstrekkelig)
  • Fortsett med 30 komprensjoner og to innblåsninger
  • Kun ta pause for å ringe 113

For barn over ett år:

  • Hold hodet bakover og løft haka frem
  • Gi fem innblåsninger
  • Utfør 30 komprensjoner midt mellom brystvortene ved hjelp av håndbaken
  • Utfør to innblåsninger
  • Fortsett med 30 komprensjoner og to innblåsninger
  • Kun ta pause for å ringe 113

I begge tilfeller er det viktig å holde HLR gående til helsepersonell kommer.


Bildet viser barn som leker i vannet.

8. Underholdning

Små barn kan fort kjede seg på tur med de voksne, forståelig nok. Derfor er det lurt å alltid ha klart noe underholdning eller en aktivitet de kan kose seg med. Bøker, tegnesaker og kort er alltid gode vinnere. Lydbok kan også være fint, eller en Ipad med filmer på.

Det kan være fint å ha en egen boks med leker, både til å bruke på båten, men også på stranden. Bøtter, spader, hov, krabbesnøre, sandformer og lekebåter er greie og enkle ting å ha med.


9. Utstyr

En baby trenger mye utstyr, og det er alltid bedre å ha pakket litt for mye enn litt for lite. Her er en liten liste over ting som alltid er lurt å ha om du har med baby i båt.

  • Ekstra klær, til alle slags værforhold
  • Solkrem, helst høy faktor
  • Pledd
  • Bleier, både vanlige og badebleier
  • Ekstra smokker, små ting kan lett forsvinne eller havne på sjøen
  • Førstehjelps-kit
  • Solbriller, solhatt, parasoll – viktig å beskytte de små for sterk sol

10. Noen tips på tampen

  • Gjerne ta med babyen i svømmehallen i forkant, og øv på bruk av redningsvest, samt å bli trygg i vannet.
  • Vis at du er sikker og trygg i båten, babyer og små barn speiler ofte atferden til foreldre. Utrygge og bekymret foreldre skaper ofte utrygge og bekymret barn.
  • Vær forberedt på alt som kan skje. Gjerne les deg opp på stedene du tenker å legge til havn. Ha en oversikt over sykehus, legevakt, apotek og andre tjenester.